Ziua de lucru de sase ore: Care sunt rezultatele experimentelor din Suedia

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 08:05
36503 citiri
Ziua de lucru de sase ore: Care sunt rezultatele experimentelor din Suedia
Foto: captura YouTube

Mai multe institutii si companii din Suedia au redus in urma cu ceva timp ziua de munca la sase ore pe o perioada limitata, pentru a urmari efectele unui program mai scurt asupra angajatilor si a productivitatii.

Unul dintre experimente a ajuns recent la final, iar rezultatele nu sunt cele sperate, scrie Business Insider.

Timp de un an, asistentele de la un camin de batrani din localitatea Umea au lucrat sase ore pe zi, fiind platite insa pentru un program de opt ore. Adeptii unei zile de munca mai scurte sustin ca orice angajat pierde oricum, in medie, doua ore pe zi cu activitati neproductive. In plus, spun acestia, cresterea productivitatii la nivelul societatii permite scurtarea programului de lucru.

Initiatorii programului din Umea sperau ca mai putine ore petrecute la serviciu sa duca la imbunatatirea sanatatii si a starii generale a angajatilor. Costurile implicate, precum si o eventuala scadere a productivitatii, urmau sa fie compensate prin economiile facute pe termen lung pe partea de cheltuieli medicale.

Insa angajatii nu si-au luat mai putine zile de concediu medical pe perioada experimentului, ci dimpotriva. Astfel, numarul zilelor libere luate din motive medicale a crescut de la 8% la 9,3% pe perioada programului de sase ore.

Succesul din Goteborg

Pe de alta parte, un experiement similar derulat la un camin de batrani din Goteborg a fost considerat recent un adevarat succes. Asistentele si-au luat mai putine zile libere, au fost mai fericite si au avut mai multa energie atat la serviciu, cat si in timpul liber. Prin urmare, au fost mai productive, au constatat cercetatorii.

In ultima perioada, mai multe companii din Suedia au introdus la randul lor un program de lucru de sase ore. Printre ele se afla se dezvoltatorul de aplicatii Filimundus. In plus, angajatii companiei nu au voie sa acceseze platformele social media la serviciu, durata sedintelor este redusa la minimum, iar orice alte elemente care pot afecta puterea de concentrare au fost eliminate.

Masurile recente nu constituie o premiera in Suedia. Timp de 16 ani, incepand cu 1989, angajatii din serviciile de ingrijire la domiciliu din localitatea Kiruna au avut un program de lucru de sase ore pe zi. Acesta a fost anulat in 2005 ca urmare a lipsei de informatii care sa demonstreze daca este sau nu rentabil.

Pe de alta parte, angajatii de la un centru Toyota din Goteborg se bucura de un program de sase ore inca din 2002, iar reprezentantii companiei spun ca accidentele la locul de munca s-au redus, oamenii sunt mai fericiti, rata de retentie s-a imbunatatit si recrutarea de personal nou se face cu mai multa usurinta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#program sase ore, #program lucru Suedia, #scurtare zi munca , #angajari