Criza de talente, cea mai mare problema a fortei de munca din Romania - studiu

Marti, 12 Martie 2013, ora 21:41
2880 citiri
Criza de talente, cea mai mare problema a fortei de munca din Romania - studiu

Climatul de pe piata muncii din Romania va continua sa ramana favorabil si in cel de-al doilea trimestru al anului 2013.

Angajatorii din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul sunt cei care au raportat cele mai puternice perspective de angajare din ultimele doua trimestre, conform rezultatelor prezentate in ultimul Studiu Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca.

Dintre cei 635 de angajatori intervievati in cadrul studiului, 21% se asteapta sa faca angajari, in timp ce marea majoritate a respondentilor isi vor pastra efectivele de personal in T2. Excluzand variatiile sezoniere din datele procesate, rezulta o previziunea neta de angajare de +13%, aceasta prezentand o usoara crestere de 2 puncte procentuale atat comparativ cu trimestrul trecut, cat si cu aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatele pentru T2 reflecta o continuare a tendintei relativ stabile a activitatii de angajare, remarcata si in cursul anului trecut, se arata intr-un comunicat al Manpower.

In ce domenii se fac cele mai multe angajari

Angajatorii din sectorul industriei prelucratoare raporteaza cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune neta de angajare de +25%. O piata solida a muncii este de asemenea prevazuta pentru sectorul comertului cu amanuntul, unde previziunea se ridica la +22%.

Un ritm constant al angajarilor este anticipat atat in sectorul agriculturii, vanatorii, silviculturii si pescuitului, cat si in sectorul Transporturilor, depozitarii si comunicatiilor, cu previziuni de +16%.

Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor financiare, de asigurari, imobiliare si de afaceri se situeaza la un nivel important de +13%, in timp ce angajatorii din sectorul constructiilor anunta cresteri putin mai mici, avand o previziune de numai +7%.

"Optimismul angajatorilor romani va fi probabil temperat de turbulentele financiare care continua sa aiba un impact asupra Romaniei, cat si asupra altor piete ale lumii. Continuam sa ne confruntam cu o usoara incertitudine datorita situatiei curente de pe piata globala si este prea devreme sa ne pronuntam asupra consecintelor pe care aceste incertitudini le vor genera dupa trimestrul al doilea", a declarat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.

"Bazandu-se pe de o parte pe previziunile regionale, care prezinta o usoara crestere comparativ cu trimestrul anterior, iar pe de alta parte pe anticiparea unui ritm constant de angajari estimat de catre companiile din Romania, cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa isi mentina increderea in piata fortei de munca", considera Petrof.

Cererea de personal calificat s-a situat in mod constant la un nivel ridicat atat in ceea ce priveste plasarea permanenta de personal, cat si cu privire la angajarile temporare. Cu toate acestea, discrepantele constatate intre nivelurile de calificare ale aplicantilor si cererea de pe piata fortei de munca creeaza adesea blocaje in procesul de angajare.

"In ciuda faptului ca angajatorii prezinta intentii de suplimentare a efectivelor de angajati, identificarea talentelor care sa le poata sustine business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decat acestia se asteapta. Criza de talente continua sa ramana o problema importanta, mai acuta in Romania decat in alte tari", a adaugat sursa citata.

In functie de rezultatele pe regiuni, cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate in Nord-Vest, cu o Previziune Neta de Angajare de +20%. Un ritm constant al angajarilor este prognozat si pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18% si regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intentii de angajare incurajatoare sunt evidente atat in Vest, cat si in Centru, unde previziunile se ridica la +16%. In acelasi timp, angajatorii din Sud-Vest raporteaza planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%.

La nivel european, planurile privind angajarile sunt pozitive in 14 din 24 de tari analizate, iar previziunile se imbunatatesc sau raman relativ stabile fata de acum trei luni in 18 piete ale muncii. Cele mai solide perspective privind locurile de munca sunt raportate in Turcia, Israel si Romania si cel mai putin solide in Italia, Spania si Grecia.

In Marea Britanie angajatorii continua sa raporteze cele mai optimiste previziuni din ultimii cinci ani. Ca si in anterioarele doua trimestre, oportunitatile pentru persoanele care cauta un loc de munca se asteapta sa fie cele mai solide in sectorul serviciilor financiare si de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#criza talente piata muncii Romania, #angajari domenii 2013, #locuri munca domenii 2013, #locuri munca 2013 , #angajari