Cum este sa lucrezi la Uber, controversata companie de 68 de miliarde de dolari

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 07:30
14881 citiri
Cum este sa lucrezi la Uber, controversata companie de 68 de miliarde de dolari
Foto: Uber/Twitter

Uber, compania de ride-sharing condusa de Travis Kalanick, este cunoscuta pentru programul prelungit si ritmul ametitor de lucru, care lasa putin timp pentru viata personala.

Cu toate acestea, "start-up"-ul estimat la 68 de miliarde de dolari reuseste sa aduca la bord unele dintre cele mai stralucite minti din sectorul tehnologiei, inclusiv oameni de la companii precum Google, Facebook si Twitter, scrie CNN.

Intr-adevar, este istovitor sa lucrezi la Uber, recunosc angajatii. Le sunt oferite in acelasi timp oportunitati unice: o crestere exploziva, ocazia de a rezolva probleme reale ale lumii si o cultura care le permite sa experimenteze solutii radicale intr-un domeniu in plin avant, sustin ei.

"Imi place sa folosesc analogia cu diamantele, care sunt comprimate cu caldura si presiune de-a lungul a mii de ani. Cei care reusesc sa supravietuiasca si sa prospere devin diamante", spune Thuan Pham, director de tehnologie la Uber.

Uber are in prezent 10.000 de angajati cu norma intreaga (nu sunt luati in calcul si soferii) si opereaza in peste 500 de orase din 70 de tari.

De obicei, cei care pleaca de la companie fac acest lucru in primul an, deoarece nu se pot obisnui cu ritmul de lucru, afirma Neal Narayani, seful departamentului People Analytics.

Printre cei care au plecat de la Uber in primele 12 luni de la angajare se numara si Melanie Curtain, care a lucrat la biroul din Washington al Uber in 2013.

"Nu era un lucru neobisnuit sa intru online si sa vad oameni lucrand dupa miezul noptii sau in weekenduri. Aceasta cultura nu este impusa. Pur si simplu exista. Stiam in ce ma bag, dar nu a fost pentru mine", spune Curtain.

Potrivit lui Narayani, oameni cu cariere de succes in urma dau gres la Uber, uneori pentru prima data in viata lor.

La capitolul dezavantaje intra si numeroasele controverse in care Uber este implicata.

Compania a fost lansata de Travis Kalanick in martie 2009. De-a lungul timpului, etica Uber a fost deseori criticata. De exemplu, compania a fost acuzata ca a sabotat firma concurenta Lyft prin practici precum erijarea angajatilor Uber in clienti Lyft pentru a anula curse si a atrage soferi. De asemenea, un director a mentionat posibilitatea de a "sapa" dupa amanunte incomode despre jurnalistii care critica Uber.

De curand, compania a fost implicata intr-un proces in care angajatii sai sunt acuzati ca au folosit platforma pentru a urmari politicieni si celebritati de rang inalt.

Totusi, Uber nu poate tine pasul cu numarul candidatilor pentru un job, sustine Narayani. Are un rating de 4,2 pe site-ul de evaluare a locurilor de munca Glassdoor, fata de o medie de 3,3. Pe de alta parte, ratingul bazat pe evaluarile soferilor este de 2,9.

Comparativ, Facebook are un punctaj de 4,5, iar Google de 4,4.

Pentru Janelle Sallenave, seful Suport Operatiuni pentru America de Nord, cel mai dificil moment cu care s-a confruntat la Uber a avut loc toamna trecuta, dupa ce i-a semnalat lui Kalanick faptul ca serviciul clienti al aplicatiei pentru pasageri este prea lent. Compania a decis ca procesul trebuie sa fie de 50 mai rapid.

"A fost obositor si palpitant in acelasi timp. Intr-o saptamana a trebuit sa facem ceva ce ar fi durat patru sau cinci luni in alta parte", spune Sallenave.

Ce fel de angajati cauta Uber

Compania este interesata in special de fosti antreprenori si are in prezent aproximativ 200 in echipa, potrivit CNN. Inainte sa se alature companiei, Ed Baker a fondat doua site-uri de intalniri, dintre care unul a fost cumparat de Facebook in 2011.

Mai tarziu, a lucrat doi ani la Facebook.

"Nu intentionam sa plec de la Facebook, dar am fost atras de Uber pentru ca este un loc in care antreprenorii pot fi antreprenori. Uber este in prezent probabil cum era Facebook cu cativa ani in urma. Este mic si haotic pentru ca ne dezvoltam atat de repede si se intampla atat de multe lucruri. Trebuie sa te simti confortabil in aceasta atmosfera de incertitudine", mai spune Baker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#angajari Uber, #locuri munca Uber , #angajari
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
'Uber nu poate tine pasul cu numarul candidatilor pentru un job'