Ziare.com

Dan Matei Agathon, despre angajarea persoanelor cu dizabilitati

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 19:28

   

Dan Matei Agathon, despre angajarea persoanelor cu dizabilitati
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii din Romania, Dan Matei Agathon, a facut cateva recomandari in privinta angajarii persoanelor cu dizabilitati in companiile din tara noastra.

Legea 448/2006 prevede ca orice persoana juridica cu mai mult de 50 de angajati sa angajeze minim 4% persoane cu dizabilitati, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In caz contrar, firmele pot opta fie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara, inmultit cu numarul de locuri de munca pe care nu au incadrat persoane cu dizabilitati, fie sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate care au angajati persoane cu dizabilitati, pentru o suma echivalenta cu taxa mai sus mentionata.

Conform aceleiasi legi, o unitate protejata trebuie sa aiba cel putin 30% dintre angajati persoane cu dizabilitati.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Legea promoveaza angajarea acelor persoane cu dizabilitati care au nevoie de suport permanent si de un loc de munca protejat.

Totusi, daca nu exista procentul de 4% persoane cu dizabilitati angajate, sumele destinate ajutorarii acestor persoane merg catre bugetul de stat si se redistribuie intr-o forma generala si neconcludenta, neexistand un buget separat pentru persoanele cu dizabilitati in care sa ajunga acesti bani.

Astfel, Agathon a realizat cateva recomandari pentru firmele romanesti, care vin in sprijinul angajarii persoanelor cu dizabilitati.

Orice companie poate achizitiona produse si servicii pe baza unui parteneriat cadru si a unui contract cu unitati protejate autorizate, in suma echivalenta cu suma platita anual ca taxa-amenda la bugetul de stat, beneficiind in acest fel de serviciile respective si incurajand crearea si mentinerea de unitati protejate care angajeaza persoane cu dizabilitati

In acest fel, fondurile care ar merge la bugetul de stat ar fi redirectionate pentru achizitionarea unor bunuri sau servicii care ar contribui la distribuirea acestor resurse exact in domeniile de care firma are nevoie si ar influenta cresterea firmei in mod direct.

Lucrul direct cu o unitate protejata contribuie la angajarea directa a persoanelor cu dizabilitati si la integrarea socio-economica a acestor persoane in mod direct, nu indirect prin taxe platite la bugetul de stat si a caror legatura cu persoanele cu dizabilitati este nesigura.

In cadrul acordului de parteneriat se pot realiza mai multe activitati de tip CSR (corporate social responsability), foarte uzuale in Occident, care sa indice gradul de implicare al companiilor in viata comunitatii si in integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

Contrar oricaror prejudecati, persoanele cu dizabilitati pot furniza servicii si produse de aceeasi calitate ca si persoanele fara dizabilitati, un argument in acest sens fiind motivatia si dorinta de integrare sociala a acestora.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor