Ziare.com

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

de Camelia Sisea
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 07:12

   

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani
O companie poate economisi zeci de mii de lei pe an angajand persoane din categorii defavorizate pe piata muncii - fara experienta, trecute de o anumita varsta sau cu handicap.

Astfel, prin Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, sunt prevazute o serie de facilitati pentru firmele care angajeaza, in anumite conditii, oameni care isi gasesc in general mai greu o slujba.

Cu ajutorul consultantului fiscal George Niculescu, va prezentam o exemplificare a impactului acestor facilitati in total costuri salariale in cazul somerilor cu varsta de peste 45 de ani si somerilor unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Economii in criza: Cat castiga o firma daca angajeaza cinci absolventi

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Somer = persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;

b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;

c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;

d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

Somer inregistrat = persoana care indeplineste cumulativ conditiile de mai sus si se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care functioneaza in conditiile prevazute de lege, in vederea obtinerii unui loc de munca;

Indicator social de referinta = unitate exprimata in lei la care sunt raportate platile suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj (valoarea sa la acest moment este de 500 de lei).

Facilitatea

Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

O firma cu zece angajati platiti ca in tabelul de mai jos, din care cinci someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, cu cheltuieli salariale anuale totale de 246.813 lei, realizeaza o economie anuala de peste 12%, respectiv 30.384 de lei/pe an.*angajati de peste 45 de ani/unici sustinatori ai familiilor monoparentale

Contributii platite de angajat:Contributii platite de angajator:Total cheltuieli salariale/luna: 20.568 lei

Total cheltuieli salariale/an: 246.813 lei

Facilitati angajator

Scutire de la plata contributie de somaj/luna: 32 lei

Scutire de la plata contributiei de somaj/1 an: 384 lei

Valoarea indicatorului social/luna (5 persoane): 2.500 lei

Valoarea indicatorului social/luna (5 persoane)/ 1 an: 30. 000 lei

Total economii/an: 30.384 lei

Ponderea economiilor in total cheltuieli salariale/an: 12,31%


De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca someri care mai au trei ani pana la pensie beneficiaza pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

In primele patru luni ale anului 2013, prin subventionarea locului de munca s-a realizat incadrarea a 2.935 persoane, someri de peste 45 ani sau unici sustinatori ai familiilor monoparentale, din care: 2.857 someri peste 45 de ani si 78 someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, potrivit datelor transmise Ziare.com de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM).

In anul 2012, numarul total s-a ridicat la 15.932 persoane, din care: 15.587 someri peste 45 de ani si 345 someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale.

Din totalul persoanelor ocupate (15.932), 46,32% sunt femei (7.380), 58,89% sunt din mediul urban (9.381), iar 41,11% sunt din mediul rural (6.551).

Urmatoarea analiza Ziare.com va viza economiile obtinute de firmele romanesti in cazul angajarii persoanelor cu dizabilitati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vorba lui Vanghelie...

si pe partea economica stam prost. DECI, economiseste nu castiga !!!!!! Corect ?

 

Din cugetarile lu' Jiji

Mie'mi place mai mult citatu' din Jiji referitor la partea economica.

mizeriile sistemului capitalist

un sistem bazat pe smecherie ,exploatare discriminare de tot felul si furt,furtul a devenit ceva banal in acest sistem si de multe ori este chiar legal sau aparent legal vezi faza cu bancile sau cu intermediarii care umfla preturile chiar si de zece ori,de inselarea oamenilor nu mai vorbesc,este un sistem de tip jungla unde cel slab este ucis fara mila,vezi si faza de ieri cu somerul acela care a vrut sa se sinucida,daca era smecher avea mult tupeu si invata sa fure sau sa insele nu avea astfel de probleme ,zi ce trece acest sistem capitalist globalizat este din ce in ce mai inuman si necrestin si nu vorbesc aici de romania la fel este si in multe tari din occident sau SUA,culmea este ca sistemul socialist care nega crestinismul era mult mai crestin in toate privintele,sistemul capitalist este un sistem care manipuleaza pro stimea si vorbim aici de o manipulare fina si foarte elaborata pe toate planurile

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor