Ziare.com

Economii in criza De ce sa angajezi persoane cu handicap - motive de zeci de mii de lei

Vineri, 02 August 2013, ora 07:48

   

Economii in criza De ce sa angajezi persoane cu handicap - motive de zeci de mii de lei
Necunoasterea legislatiei in materie de fiscalitate poate fi un handicap pentru firmele mici. Pe langa asigurarea sansei la un trai decent pentru persoanele cu handicap, angajarea acestora ajuta patronii romani sa economiseasca sume importante de bani in fiecare an.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede o serie de facilitati pentru firmele care angajeaza, in anumite conditii, oameni care isi gasesc in general mai greu o slujba, categorie in care se incadreaza si persoanele cu handicap.

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

Persoanele cu handicap sunt acele persoane carora, din cauza unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Indicator social de referinta = unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca (valoarea acestuia la aceasta data este de 500 lei).

Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani

Facilitatea

Angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In baza acestor prevederi legale, consultantul George Niculescu a realizat cateva estimari cu privire la reducerile de costuri care pot fi realizate de un angajator intr-un caz particular.

O firma cu zece angajati platiti cu salariul mediu pe economie, din care cinci persoane cu handicap, cu cheltuieli salariale anuale totale de 246.813 lei, realizeaza o economie de 30.000 de lei pe an, respectiv de aproape 12,15%.*Persoane cu handicap

Contributii platite de salariati:Contributii platite de angajator:Total cheltuieli salariale/luna: 20.568 lei

Total cheltuieli salariale/1 an: 246.813 lei

Valoarea indicatorului social/luna (cinci persoane cu handicap): 2.500 lei

Valoarea indicatorului social/an (cinci persoane cu handicap): 30.000 lei

Total economii/an: 30.000 lei

Ponderea economiilor anuale in total cheltuieli salariale: 12.15%


Somaj record in Romania - a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani (Video)

In anul 2012, au fost angajate 184 persoane cu handicap prin acordarea de subventii angajatorilor, conform datelor transmise Ziare.com de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM).

Dintre acestia, 46,20 % sunt femei (85) si 75,00 % sunt din mediul urban (138).

Structura pe grupe de varsta a persoanelor cu handicap incadrate in munca este relativ echilibrata. Astfel, grupele de varsta sub 25 ani, si 35-45 de ani reprezinta 18,48 % respectiv 23,91 % din totalul angajatilor prin aceasta masura, iar din grupa de varsta 25-35 de ani fac parte majoritatea persoanelor cu handicap incadrate - 48,91 %.

In primele patru luni ale acestui an, au fost angajate 52 de persoane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3173 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor