Industria auto face, anul acesta, cele mai multe angajari

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 09:49
2010 citiri
Industria auto face, anul acesta, cele mai multe angajari
Foto: Arhiva

Industria auto este una dintre ramurile de succes ale economiei nationale, se arata in "Studiul de perspectiva privind necesarul de forta de munca calificata", elaborat de Multi Consulting Group SRL si finantat de Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana.

Desi numarul de locuri de munca din industria auto a scazut cu 17%, in acest domeniu exista de doua ori mai multe joburi ca la inceputul anului. Industria auto din Romania se anunta in 2011 ca fiind unul dintre cei mai activi angajatori pe piata locala, scrie Financiarul.

Producatorii de autoturisme si de componente auto au demarat in forta angajarile inca de la inceputul anului, iar numarul salariatilor din acest domeniu va creste cu aproximativ 7.000 pana la sfarsitul anului.

Prin angajarile din acest an, industria auto ar putea recupera din pierderile de personal inregistrate in anii 2008-2009. Din momentul in care criza economica a influentat negativ industria, companiile au fost nevoite sa opereze concedieri masive, iar numarul de salariati a scazut sub pragul de 200.000.

Studiul mai arata ca investitorii straini s-au orientat cu precadere spre industria prelucratoare (31,3%), De altfel, expertii sustin ca industria prelucratoare a fost principalul factor de crestere a productiei industriale de anul trecut.

Potrivit studiului, cele mai atractive domenii pentru investitorii din strainatate au fost metalurgia (6,9%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,6%), prelucrarea titeiului, produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,3%), industria mijloacelor de transport (4,0%) si ciment, sticla, ceramica (3,6%).

Statisticile arata ca industria prelucratoare a fost motorul principal al recuperarii industriale in anul 2010, productia prelucrata crescand cu 9,1%. Expertii sustin totodata ca principalele surse ale acestei cresteri industriale provin din doua domenii - fabricarea produselor alimentare si cea a textilelor. Astfel, productia zaharului a inregistrat o triplare spectaculoasa in anul 2010, datorita recoltei mai bogate a sfeclei de zahar, dar si unei baze de comparatie foarte mici.

Urmeaza sectorul articolelor de imbracaminte si cel al blanurilor, in care cresterea este estimata la 13%. Industria produselor lactate si-a consolidat pozitiile in cursul anului, inregistrand o crestere de 3,5% in primul trimestru si de 4% pentru prima jumatate a anului. In baza estimarilor specialistilor, fabricile de lactate au incheiat anul 2010 cu o crestere incontestabila de 12% a productiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#locuri de munca, #industria auto angajari, #studiu industria auto , #angajari