Ziare.com

Ponta da liber la angajarile in sistem unu la unu la stat (Video)

Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:35

   

Ponta da liber la angajarile in sistem unu la unu la stat (Video)
Guvernul ar putea adopta saptamana viitoare o ordonanta in baza careia sa fie reintrodusa posiblitatea angajarii in sistem unu la unu, in primul rand in sanatate, educatie, dar si in politie, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Cred ca saptamana viitoare o sa adoptam ordonanta prin care desfiintam toate posturile neocupate si introducem posibilitatea de angajare unu la unu. Acum stiti este una la sapte, din cauza cresterii de personal.

Deci, practic, de saptamana viitoare la orice post eliberat se poate angaja o noua persoana, in primul rand in sanatate, in educatie si pentru politie vom face acelasi lucru", a spus prim-ministrul, miercuri seara, la Antena 3.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase pe 13 mai ca angajarile "unu la unu" in sistemul bugetar nu pot fi reluate, decat in paralel cu desfiintarea posturilor neocupate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Intrebat, la Palatul Parlamentului, daca Executivul a discutat cu FMI despre deblocarea angajarilor la stat in regim "unu la unu", premierul a afirmat ca masura ar urma sa fie discutata, dar deocamdata nu poate fi aplicata, fiindca ar conduce la o crestere a posturilor in sectorul bugetar pe care Guvernul nu o poate sustine.

"Nu, o s-o discutam cu cei de la FMI. Ideea este ca nu poate fi luata aceasta decizie, la care eu tin foarte mult, decat in paralel cu desfiintarea tuturor posturilor neocupate in acest moment, pentru ca sa si ocupam toate posturile neocupate, blocate si sa si dam drumul la 'unu la unu' ne-ar duce la o crestere in sectorul bugetar pe care nu putem sa o sustinem din punct de vedere financiar.

In schimb, daca desfiintam posturile neocupate, inseamna ca vom avea mai putini sefi. De ce sunt tinute posturile neocupate? Ca nu poti sa fii sef decat daca ai 11 sau 20 in subordine, dintre care cinci sunt cu adevarat si zece sunt pe hartie. Asta e, mai desfiintam din sefi, dar, dupa aceea, in special la sanatate si la educatie, iti pleaca un angajat, poti sa angajezi imediat pe cineva in loc", a explicat Victor Ponta.

Guvernul a decis, in 2009, prin ordonanta de urgenta, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2994 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

o masura buna, pe jumatate

...sau, rea, pe jumatate
Oricum s-ar zice, nu este o masura care sa rezolve problema reala.
In fapt, prin desfiintarea posturilor vacante, se blocheaza in continuare activitatea, intrucat posturile vacante erau normate, adica erau necesare. Aceste posturi nu s-au ocupat din cauza interdictiei 1/7.
Se rezolva doar situatiile ce vor interveni de acum inainte, intrandu-se in normalitate, astfel incat un post devenit vacant sa poata fi ocupat.
Nu se face altceva decat sa se cosmetizeze raportarile catre FMI, in sensul in care se vor raporta reduceri de posturi in sistemul public. Mai mult, prin reducerea posturilor, se diminueaza in mod corespunzator bugetele pe partea de cheltuieli de personal, si acest lucru il vom vedea la rectificarea bugetara din (probabil) luna iulie 2013. Pentru cine nu cunoaste, o mare parte din posturile vacante sunt si finantate, adica in buget au fost prevazute sume la cheltuieli de personal.
Si, ca o consecinta (dar nu este singura), se va modifica si prognoza privind deficitul bugetar pe 2013, in sensul scaderii valorii prognozate anterior. Buna treaba, nu-i asa ?
Rezultatele acestei masuri le vom vedea spre sfarsitul anului. Aveti putintica rabdare...

 

Mai pe romaneste...

NU se deblocheaza angajarile!
Dimpotriva, situatia s-ar putea sa genereze mai mult haos...

Ce zice Ponta: se desfiinteaza toate posturile libere (vacante) si se permit angajari 1:1 (adica daca dai afara unul poti angaja altul, daca iese la pensie unul, poate fi angajat altul...)

Ce se va intampla? Diferite categorii de bugetari se bazau pe posturile vacante pentru a-si creste firav veniturile. Posturile vacante dispar!
Un efect indirect: NU se pot face avansari, de exemplu in universitar :D
Pentru ca legislatia actuala nu permite avansarea prin transformare de post (postul vacant trebuie sa existe). NU se pot face angajari (daca dai afara un angajat, postul devine vacant, adica se desfiinteaza, conform lui Ponta...)

 

cel putin...

...pentru promovarea functionarilor publici (Legea 188/1999), legea permite promovarea prin transformarea postului ocupat de solicitant.

Ponta continua sa aiba o problema monumentala de care nu este

constient: el angajeaza la STAT in loc sa angajeze oameni la MUNCA.... :-)

 

adica dam afara unu de la ei

si angajam unu de-al nostru ! multumim din inima partidului !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor