Revolutia robotilor: Angajatii care vor supravietui - te regasesti printre ei?

Luni, 26 August 2013, ora 07:25
2475 citiri
Revolutia robotilor: Angajatii care vor supravietui - te regasesti printre ei?
Foto: Forbes

Consecintele dezvoltarii tehnologice asupra angajatilor traditionali este un subiect dezbatut cu multa seriozitate in prezent.

Exista doua teorii cu privire la acest aspect. Astfel, multi sustin ca, desi muncitorii sunt atinsi in prima faza de aceste schimbari, ei se vor orienta catre noi domenii si productivitatea va creste la nivel general.

Cei mai pesimisti insa argumenteaza ca situatia este diferita de aceasta data, iar avansul tehnologic va afecta angajatii pe termen lung.

Profesorii David H. Autor si David Dorn sustin in New York Times, preluata de Business Insider, ca tehnologia loveste in clasa de mijloc.

Locurile de munca nu sunt preluate neaparat de roboti, insa utilizarea din ce in ce mai frecventa a acestora in diferite domenii de activitate duce la dezvoltarea a doua tipuri de locuri de munca: cele superioare, care necesita creativitate si cunostinte temeinice pentru a dezvolta puterea calculatoarelor, si cele inferioare, care presupun activitati ce nu pot fi controlate cu usurinta de computere (condusul unui camion sau curatarea unei camere de hotel).

Ce locuri de munca pentru clasa de mijloc vor supravietui revolutiei robotilor?

Potrivit celor doi profesori, este vorba de locuri de munca ce necesita o combinatie modesta intre abilitati tehnice si flexibilitate.

Asadar, sunt in siguranta persoanele care desfasoara activitati ce necesita un amestec de sarcini tehnice cu sarcini abstracte si sarcini manuale, unde angajatii umani au un avantaj - interactiune interpersonala, adaptabilitate si capacitatea de a rezolva probleme.

Pe langa personalul auxiliar din medicina, aceasta categorie include meserii precum cele de instalatori, constructori, electricieni, instalatori de aparate de aer conditionat, de sisteme de ventilatie si de incalzire, tehnicieni auto, reprezentanti ai departamentului de relatii cu clientii, dar si functionari care indeplinesc si sarcini administrative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#angajati inlocuiti roboti, #locuri munca sigure, #joburi , #angajari