Tanar, caut loc de munca. Ce pretentii au angajatorii?

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 12:25
6216 citiri
Tanar, caut loc de munca. Ce pretentii au angajatorii?
Foto: dcosmin.ro

Intr-o perioada in care tot mai putine companii fac angajari, iar proaspat absolventii de facultate stau cu diplomele in brate, incercand sa afle incotro sa o ia, foarte multi se intreaba ce mai conteaza acum pentru un angajator: studiile sau experienta?

Probabil ca specialistii in HR ar spune ca amandoua, insa realitatea este destul de clara: degeaba ai diploma, daca nu ai si un minim de experienta. De altfel, pe mai toate site-urile de recrutare, companiile care sunt in cautare de angajati cer cel putin 3 ani de experienta. Asa ca tinerii sunt nevoiti sa aleaga daca sa se dedice numai studiilor sau, in paralel cu studiile, isi iau si un job in domeniul pentru care se pregatesc.

"In perioada aceasta, foarte putine firme se gandesc la cresterea oamenilor. Ceea ce conteaza in primul rand este acum ca respectivul candidat sa fie pe cerintele postului. Este foarte greu de crezut acum ca o companie ia oamenii ca sa-i dezvolte si sa ii aiba in 2-3 ani. O alta caracteristica este cea legata de nivelul salariilor, unde tendinta este de minimalizare a cheltuielilor salariale", a explicat Stelian Panescu, director general Smart Sigma, pentru Ziare.com.

De alta parere este insa Silviu Hotaran, managing director la GKTI Semper Human, care considera ca un potential angajator trebuie sa-i evalueze pe tineri mai mult dupa nivelul studiilor si mai putin dupa anii de experienta.

"La tinerii de 25 de ani, care au terminat scoala, facultatea, poate si un masterat, evident ca singurul lucru ce poate fi luat in consideratie sunt studiile. Daca vorbim despre oameni care au o anumita experienta in viata, si sunt la 35-40 de ani, poate chiar si mai mult, experienta conteaza mai mult si mai putin conteaza ce studii au facut", a precizat Silviu Hotaran.

Totodata, pentru un angajator nu conteaza daca ai facut o facultate de stat sau una privata, ci conteaza foarte mult dorinta de a te afirma in respectivul domeniu in care vrei sa te angajezi. Potrivit expertilor HR, poti da dovada de pregatire indiferent de tipul de institutiei de invatamant finalizate.

"Nu conteaza daca ai facut o facultate de stat sau una privata, conteaza foarte mult atitudinea. Sigur ca studiile sunt importante, dar nu avem cum sa evaluam experienta unor persoane de 25 de ani care doar ce au terminat facultatea, pentru ca nu exista asa ceva. Ceea ce este mai important este atitudinea, aspiratiile, capacitatea si dorinta de a experimenta lucruri noi.

Argumentul ca daca ai terminat o universitate de stat trebuie sa fii neaparat mai bine platit pentru ca esti mai bine pregatit trebuie demonstrat prin fapte, nu ajunge pur si simplu sa spui asta", a adaugat Hotaran, fost CEO Microsoft Romania, pentru Zare.com.

MBA-ul, depasit?

Angajatorii tin foarte mult cont si de nivelul de pregatire pe care il ai, sustin specialistii in resurse umane. Astfel, potrivit lui Hotaran, daca esti absolvent al unui masterat sau doctorat sau acum studiezi pentru unul dintre acestea, cu siguranta CV-ul tau va cantari mai greu in ochii potentialului sef.

"Daca vrei sa-ti aprofundezi studiile, depinde foarte mult de tipul de job pe care il ai. Intr-un job foarte tehnic, daca ai o experienta care se concentreaza in zona tehnologiei informatiei, un doctorat conteaza enorm de mult. Daca este vorba despre o persoana care vizeaza un post intr-o pozitie de management, conteaza foarte mult daca are un MBA. Acum, o intrebare importanta este cand are loc acest MBA.

Un MBA nu este bine sa-l faci imediat dupa ce ai terminat facultatea, masteratul sau doctoratul. Este bine sa ai o anumita experienta practica si apoi sa-l faci. Sa faci numai scoala nu este cea mai buna solutie. Conteaza foarte mult sa ai si un masterat, deoarece demonstreaza dorinta de a invata, de a te perfectiona", a precizat Hotaran.

Directorul general al Smart Sigma are insa o alta opinie si considera ca marile companii nu mai pun atat de mult accentul pe MBA-uri pentru ca acestea sunt deja depasite si nu mai corespund realitatii. O situtie similara se intalneste si in cazul doctoratelor, care conteaza mai putin decat anii de experienta.

"In ceea ce priveste avantajul unui doctorat de exemplu, in afara de unele institutii unde acesta este necesar, el nu este foarte apreciat. MBA-ul, care era un atu acum cativa ani, a ajuns si el sa fie mai putin important, pentru ca, de multe ori, experienta manageriala poate sa fie mai importanta decat un plus de cunostinte teoretice. In afara de asta, criza a dovedit slabiciunea sistemului MBA, caci acesta corespunde unei politici manageriale care nu mai este conforma realitatii. MBA nu mai este o garantie a calitatilor manageriale ale unui candidat", a completat Panescu.

Potrivit lui Stelian Panescu, un motiv pentru pregatirea relativ slaba a absolventilor este ca foarte multi tineri realizeaza ca este mai important un CV decat diploma.

"Scoala romaneasca s-a degradat in permananta, din pacate, in ultimii 20 de ani. Nu e de mirare ca absolventii sunt slab pregatitit. Din cauza asta conteaza foarte mult experienta anterioara. De aceea, acum se dau tot felul de teste de competenta, niste instrumente pe care angajatorii si le-au dezvoltat in ultimul timp, tocmai din cauza faptului ca nu-si mai pot permite sa formeze oamenii.

Inca un motiv pentru pregatirea relativ slaba a absolventilor este ca foarte multi tineri realizeaza ca este mai important CV-ul, experienta, decat diploma, si atunci incearca sa capete experienta din timpul facultatii. Lucrand, evident ca atentia acordata scolii e alta", a mai spus el.

Pentru ca foarte multi dintre tineri se plang ca seful lor nu le acorda intelegere atunci cand cer cateva ore libere pe saptamana pentru a merge la cursuri, Silviu Hotaran ii sfatuieste pe manageri sa fie mai ingaduitori, pentru ca, intr-un final, este si in avantajul companiei sa aiba un angajat mai bine pregatit.

"Eu, daca as fi angajator, si un angajat mi-ar spune ca ar avea nevoie de o ora pe zi ca sa mearga la studii, m-ar bucura. Omul ala ar da dovada ca este preocupat de dezvoltarea lui personala. Nu cred ca asta ar fi un impediment", a adaugat si Silviu Hotaran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#angajari tineri, #tineri loc de munca, #cerinte loc munca angajare, #cerite absolventi angajare , #angajari