Programul "Primul job", pe care il pregateste Guvernul, ar ajuta foarte mult tinerii, care reprezinta in acest moment o categorie defavorizata pe piata muncii.
Insa ce presupune aceasta initiativa?
Tinerii cu varste cuprinse intre 16 ani si 24 de ani se pot inscrie in program, iar cei fara studii superioare ar urma sa castige 900 de lei pe luna.
Cei care au terminat sau sunt la facultate, master sau doctorat ar urma sa aiba un salariu de 1.400 de lei. Conditia este sa fie integralisti, iar cei care inca sunt la scoala vor putea lucra doar in timpul vacantelor.
Guvernul pregateste "Primul job": Tinerii pot lucra de la 16 ani - cat ar avea salariul
Finantarea ar veni in proportie de 85% din fonduri europene si 15% de la stat, care va fi si angajator, avand in vedere ca tinerii vor lucra in administratii locale, universitati, primarii sau chiar ministere. Proiectul ar putea fi pus in aplicare chiar din luna aprilie.
Programul a fost ideea rectorului Universitatii de Vest din Timisoara si a fost pe placul guvernantilor. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat ca va fi finantat prin POSDRU. El reprezinta o idee ce ar ajuta tinerii, mai ales ca, anul trecut, 1 din 5 romani de pana in 25 de ani nu avea o slujba si nici nu era cuprins intr-o forma de scolarizare.
"Initiativa este una buna atat in ceea ce ii priveste pe candidati, cat si pe angajatori. Candidatii vor avea astfel ocazia de a-si valorifica si dezvolta cunostintele si competentele formate in timpul studiilor, iar angajatorii vor beneficia de pregatirea si entuziasmul tinerilor, actionand totodata ca formatori ai acestora.
Pentru tineri, satifactia profesionala este completata de cea materiala, avand in vedere ca pachetul salarial propus se ridica la nivelul pietei actuale, concurand chiar cu sectorul privat", a precizat Irina Marinescu, managing consultant la firma de recrutare Lugera.
De asemenea, ea sustine ca avantajul acestei initiative este faptul ca tanarul angajat va avea un start promitator in cariera, intr-un mediu de lucru stabil si de perspectiva.
Un program binevenit
Un astfel de program este asteptat de multa vreme in mediul economic, sustine si Leonard Rizoiu, managing partner la firma de recrutare LeoHR.
El aminteste ca au mai fost tentative de stimulare a tinerilor, dar programele erau foarte greu accesibile si obligativitatea mentinerii salariatului o anumita perioada (undeva la 24 de luni) era principalul motiv pentru care agentii economici bateau in retragere.
"Sper ca acest program sa ofere flexibilitatea de care mediul economic are nevoie si cred ca ar fi o buna idee sa poate fi accesat si de mediul privat (eu, personal, as fi interesat sa imi gasesc un tanar cu potential care in urma unui parcurs al carierei de 1 - 2 ani sa devina un recruiter consultant cu potential si cu abilitati dezvoltate in zona de soft skills) ", a declarat acesta, pentru Ziare.com.
Din punct de vedere al schimbarilor in piata muncii, el sustine ca ar fi foarte interesant de urmarit indicatorii privind absorbtia pietei muncii a celor care nu au avut un loc de munca anterior.
"Impactul pozitiv pe care acest program il va avea va fi la nivelul entry level, acolo unde de cele mai multe ori lipsa experientei isi spune cuvantul intr-un proces de recrutare si selectie.
Acest tip de program este binecunoscut in tarile europene si, de asemenea, stimularea mediului economic de a investi resurse in formarea tinerilor cu potential este o strategie des intalnita in tarile europene", a mai punctat Leonard Rizoiu.
Beneficii si pentru sectorul privat
La randul sau, Irina Marinescu arata ca initiativa poate avea un impact pozitiv asupra organizatiilor de stat, care vor beneficia de "perspectiva noii generatii, dar si un plus de energie creativa, dinamism si imbold suplimentar de motivatie".
"Beneficii indirecte pot fi si pentru sectorul privat, companiile se vor bucura ulterior de integrarea unor persoane cu standarde deja formate, responsabile si cu un nivel de disciplina corespunzator", a mai spus Irina Marinescu.
Ea considera ca integrarea programului si in mediul privat ar fi extrem de benefica pentru ca isi vor gasi de munca mai multi tineri.