Ziare.com

Ziua de lucru de sase ore: Care sunt rezultatele experimentelor din Suedia

de Camelia Sisea
Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 08:05

   

Ziua de lucru de sase ore: Care sunt rezultatele experimentelor din Suedia
Mai multe institutii si companii din Suedia au redus in urma cu ceva timp ziua de munca la sase ore pe o perioada limitata, pentru a urmari efectele unui program mai scurt asupra angajatilor si a productivitatii.

Unul dintre experimente a ajuns recent la final, iar rezultatele nu sunt cele sperate, scrie Business Insider.

Timp de un an, asistentele de la un camin de batrani din localitatea Umea au lucrat sase ore pe zi, fiind platite insa pentru un program de opt ore. Adeptii unei zile de munca mai scurte sustin ca orice angajat pierde oricum, in medie, doua ore pe zi cu activitati neproductive. In plus, spun acestia, cresterea productivitatii la nivelul societatii permite scurtarea programului de lucru.

Initiatorii programului din Umea sperau ca mai putine ore petrecute la serviciu sa duca la imbunatatirea sanatatii si a starii generale a angajatilor. Costurile implicate, precum si o eventuala scadere a productivitatii, urmau sa fie compensate prin economiile facute pe termen lung pe partea de cheltuieli medicale.

Insa angajatii nu si-au luat mai putine zile de concediu medical pe perioada experimentului, ci dimpotriva. Astfel, numarul zilelor libere luate din motive medicale a crescut de la 8% la 9,3% pe perioada programului de sase ore.

Succesul din Goteborg

Pe de alta parte, un experiement similar derulat la un camin de batrani din Goteborg a fost considerat recent un adevarat succes. Asistentele si-au luat mai putine zile libere, au fost mai fericite si au avut mai multa energie atat la serviciu, cat si in timpul liber. Prin urmare, au fost mai productive, au constatat cercetatorii.

In ultima perioada, mai multe companii din Suedia au introdus la randul lor un program de lucru de sase ore. Printre ele se afla se dezvoltatorul de aplicatii Filimundus. In plus, angajatii companiei nu au voie sa acceseze platformele social media la serviciu, durata sedintelor este redusa la minimum, iar orice alte elemente care pot afecta puterea de concentrare au fost eliminate.

Masurile recente nu constituie o premiera in Suedia. Timp de 16 ani, incepand cu 1989, angajatii din serviciile de ingrijire la domiciliu din localitatea Kiruna au avut un program de lucru de sase ore pe zi. Acesta a fost anulat in 2005 ca urmare a lipsei de informatii care sa demonstreze daca este sau nu rentabil.

Pe de alta parte, angajatii de la un centru Toyota din Goteborg se bucura de un program de sase ore inca din 2002, iar reprezentantii companiei spun ca accidentele la locul de munca s-au redus, oamenii sunt mai fericiti, rata de retentie s-a imbunatatit si recrutarea de personal nou se face cu mai multa usurinta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15339 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hmm...

''Multe institutii si companii din Suedia au redus in urma cu ceva timp ziua de munca la sase ore''

Cate institutii? Ce procent din numarul total al institutiilor? etc...

sunt doar cateva - adica extrem de putine...
da' ''reclama-i sufletul comertului''!
la suedezi ''afara'i vopsit gardul - inauntru'i... murdaria / problemele mare cat casa'' (shhhhh... sa nu stie nimeni)

 

Nici nu-ti poti inchipui catã dreptate ai!...

Aceastã "mare scriitoare" Camelia S., are impresia cã cei care citesc presa ori sunt "de-ãi cãzuti prin spatele gãrii", ori dintre aceia care incã mai cautã Suedia pe hartã.... Mã simt nevoit s-o pun pe Camelia sã-si verifice mai bine .... "sursele de informatie"! Acel "experiement similar derulat la un camin de batrani din Goteborg" a fost cu mult mai mult decat atat (mult mai larg!!!) la nivelul orasului Göteborg si a fost incheiat cu niste rezultate de dezastru!!!! Pe mai multe criterii, care oricum Camelia "le-a scãpat"!... Atatea "date concrete" sunt aiuristice in articol, cã ar trebui sã-l scriu eu din nou.... Asadar Camelia, dacã ai si primit bani pe acest articol - i-ai primit pe alte considerente!...
Nu mai bateti campii!!!!!

Ca in bancul cu japonezul

Un romaqn si un japonez discutau despre ziua de munca.
Japonezul : la noi se luceaza 8 ore pe zi;
Romanul : si la noi la fel;
Japonezul : 2 ore pentru noi muncitorii, 2 ore pentru patron si 4 ore pentru imparat.
Romanul : si la noi la fel, 2 ore pentru noi, 2 ore pentru patron si 4 ore ne doare in fund de imparatul vostru.
Acum daca se aplica si la noi modelul anuntat, banuiesc ca se reduc primele 2 ore.

 

Program de 6 ore...

... a existat și există demult și in Romania. Am avut aproape 4 ani un loc de muncă la firmă privată ( cu patron francez) cu sediul in București, la care programul de lucru era de 6 ore / 3 schimburi / zile lucrătoare și 4 ore/1 schimb sambăta. In timpul săptămanii orarul era: 6.00-12.00 / 12.00-18.00 / 18.00 - 22.00. Ultimul schimb era cel care lucra sambăta. Era ( aproape ) liberă o zi, zi de zi, dar se lucra 4 ore sambăta. Mi se pare și acum cea mai bună soluție, aplicabilă oriunde, cu toate că locul de muncă era unul de birou, la calculator.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor