Care este motivul pentru care angajații și-ar schimba jobul imediat. „Reanimarea pieţei muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj”

Marti, 10 Mai 2022, ora 11:37
1448 citiri
Care este motivul pentru care angajații și-ar schimba jobul imediat. „Reanimarea pieţei muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj”
19% dintre respondenţi spun că aşteaptă să aibă mai multe oferte de job pe masă pentru a lua o decizie asumată FOTO Pixabay

Deficitul de candidaţi se adânceşte şi mai mult odată cu revenirea pieţei muncii la nivelul prepandemic, doar de la începutul acestui an până în prezent fiind publicate aproape 165.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 71% mai multe comparativ cu 2020.

În acest context, conform celui mai recent sondaj efectuat de eJobs, candidaţii au devenit şi mai curajoşi să facă schimbări în carieră, aproape 85% dintre respondenţi afirmând că fie îşi caută un job în acest moment, fie că ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea, chiar dacă nu caută activ un nou loc de muncă.

Întrebaţi de ce ar schimba actualul job, peste jumătate (52%) menţionează un salariu mai mare, în timp ce 16% ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră şi cu proiecte care să-i motiveze. În acelaşi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri şi colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

"Reanimarea pieţei muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulţumiri legate de jobul curent. În acest moment, piaţa este clar în favoarea candidaţilor, ceea ce le oferă şi legitimitate la negociere atunci când îşi schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile şi industriile. În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate şi mai important însă e faptul că o mărire salarială e şi prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie", a declarat Raluca Dumitra, head of Marketing eJobs România, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Sondajul relevă faptul că şi în cazul în care decizia de a părăsi o companie este luată există totuşi anumiţi factori care ar putea să îi întoarcă pe angajaţi din drum. Astfel, peste jumătate dintre români (55%) ar reconsidera decizia dacă ar primi o mărire de salariu la jobul actual. Cei mai mulţi dintre respondenţi (67%) nu şi-ar mai da demisia dacă li s-ar mări salariul cu minimum 20%.

Un alt aspect interesant de luat în calcul în contextul revenirii la birou din ultima vreme este faptul că flexibilitatea e al doilea lucru care i-ar întoarce din drum pe angajaţii decişi să-şi dea demisia. Datele celui mai recent sondaj eJobs arată că românii îşi doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru sau al locului de unde îşi desfăşoară activitatea, creşterea flexibilităţii la job fiind menţionată de 13% dintre respondenţi drept un motiv pentru care ar decide să rămână la locul curent de muncă.

Peste o treime din respondenţi doresc să păstreze programul de lucru tradiţional de 8 ore/5 zile pe săptămână, dar cu posibilitatea de a-şi alege intervalele de lucru. Aproape 25% şi-ar dori să poată să lucreze şi de acasă câteva zile pe săptămână, în timp ce peste 20% ar vrea să lucreze numai de acasă. În acelaşi timp, pe 17% din angajaţi scurtarea săptămânii de lucru la 4 zile i-ar întoarce din drum dacă ar fi hotărâţi să-şi dea demisia.

"Candidaţii au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, având în vedere că au la dispoziţie mai multe oportunităţi decât aveau în perioada pandemică. Deşi 59% dintre respondenţi sunt calculaţi şi fac schimbări profesionale doar când au un plan de rezervă, trebuie să ţinem cont că restul, adică 41%, preferă să nu stea la un job care îi nemulţumeşte, chiar dacă nu au o altă oportunitate pe masă pentru că au încredere că există suficiente joburi pentru nivelul lor de experienţă. E un procent enorm", a subliniat Raluca Dumitra.

Potrivit sursei citate, 19% dintre respondenţi spun că aşteaptă să aibă mai multe oferte de job pe masă pentru a lua o decizie asumată, 14% spun că au acceptat întotdeauna o ofertă cu un salariu mai mare, iar 3% acceptă o ofertă de muncă imediat, de teamă să nu o piardă.

Sondajul eJobs mai arată că 63% dintre români pun semnul egal între schimbarea jobului şi curaj, 23% asociază un loc de muncă nou cu pragmatismul şi 9,5% cu pasiunea, în timp ce doar 4,5% abordează procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseală.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 aprilie - 5 mai 2022, pe un eşantion de 2.803 respondenţi.

În prezent, peste 36.000 locuri de muncă pentru România şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. Cele 4,6 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Puterea managerului stă în echipă
Puterea managerului stă în echipă
Văd destul de des promovate joburi din diverse domenii, fie pe rețele de socializare fie pe rețelele clasice de networking și recrutare, care mai de care cu denumiri pompoase care într-o...
Clotilde Armand a depus plângere penală pe numele consilierilor locali PNL-PSD: ”Preferă să direcționeze 10 milioane de lei către Catedrala Mântuirii Neamului”
Clotilde Armand a depus plângere penală pe numele consilierilor locali PNL-PSD: ”Preferă să direcționeze 10 milioane de lei către Catedrala Mântuirii Neamului”
Primarul Clotilde Armand a anunţat, luni, că a depus plângere penală pe numele consilierilor locali PSD - PNL, pe motiv că au sistat continuitatea serviciilor publice, "prin deturnarea a zeci...
#locuri de munca, #locuri de munca Romania, #ejobs , #stiri sociale