1.600 de siderurgisti de la ArcelorMittal cer disponibilizarea

Luni, 16 Martie 2009, ora 12:05
858 citiri
1.600 de siderurgisti de la ArcelorMittal cer disponibilizarea

Inca 1.600 de salariati ai combinatului ArcelorMittal Galati au depus cereri de concediere si asteapta raspunsul administratiei, dupa ce 1.100 de siderurgisti au parasit unitatea in perioada 1 ianuarie-1 martie, au declarat liderii sindicali.

"Numarul total de cereri de concediere depuse de la deschiderea schemei curente de plecari voluntare a ajuns la 2.700. Daca scadem cele 1.100 de dosare aprobate, ale salariatilor care au plecat deja din combinat de la 1 ianuarie la fiecare doua saptamani, raman 1.600 de dosare in asteptare. Patronatul nu a anuntat inca o cifra pentru valul aferent datei de 15 martie, pentru ca acum avem o problema mai importanta, somajul tehnic", a declarat, luni, prim-vicepresedintele filialei din Galati a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei.

Plecarea din combinat se face la cerere. Ultima zi de depunere a cererilor de concediere este 31 martie. Fiecare solicitare, impreuna cu dosarul tituarului, este analizata de o comisie infiintata la nivelul managementului companiei. Au prioritate la plecare salariatii aflati in pragul pensionarii si cei bolnavi.

Angajatii a caror cerere de concediere este aprobata de patronat pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic. Plecarea din combinat se face in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, conform programului stabilit de companie pentru schema curenta de plecari voluntare.

Pana la sfarsitul anului 2008, in combinatul siderurgic galatean lucrau aproximativ 13.600 de angajati. La 1 martie, numarul de salariati a scazut la 12.500 dupa plecarea a 1.100 de muncitori prin schema curenta de plecari voluntare. Patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012.

Tot pana in 2012, in combinat se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are drept obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

Din debutul crizei, in toamna lui 2008, cererea de otel a scazut, generand restrangerea activitatilor combinatelor. La Galati, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv productia pe fondul scaderii comenzilor, a oprit temporar unele capacitati de productie, a eliminat subcontractorii si a redus numarul de angajati.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#cereri autodisponibilizare combinat, #ArcelorMittal, #angajati siderurgisti , #angajatori