500 euro/luna, salariul pentru un job part-time al unui student roman in strainatate

Luni, 14 Martie 2011, ora 09:39
3612 citiri
500 euro/luna, salariul pentru un job part-time al unui student roman in strainatate

Studentii romani din strainatate castiga din joburi part-time de cateva ori mai bine decat cele pe care le-ar obtine daca s-ar angaja cu jumatate de norma in Romania.

Un student castiga in Romania, in medie, 100 de euro net lunar pentru un job part-time, in timp ce un roman care invata la o universitate in strainatate are un salariu de cel putin 400 - 500 de euro net pe luna. Suma o primeste lucrand ca asistent in biblioteca sau ca ospatar.

"Estimez ca mai putin de 25% din romanii care pleaca anual in strainatate primesc finantare de la parinti. Majoritatea se angajeaza, chiar daca lucreaza numai pe proiecte sau daca au joburi punctuale, ca organizatori de evenimente", a spus Alexandru Ghita, presedintele grupului Educativa, un grup de companii si organizatii non-guvernamentale cu activitati in sectorul educational si organizator al targului educational Romanian International University Fair 2011 (RIUF), pentru Ziarul Financiar.

Weekendul trecut, RIUF a prezentat ofertele educationale de la aproximativ 100 de institutii de invatamant straine si locale, la care au participat aproape 7.000 de elevi, studenti si parinti.

Aproximativ 3.500 de studenti romani invatau, in 2009, la o universitate germana, potrivit statisticilor centralizate de Ministerul Educatiei. In fiecare an, 4.500- 5.000 de romani pleaca la studii in strainatate, pentru a invata la programe de licenta sau de masterat, insa numai 4% dintre acestia se inscriu la una dintre cele mai bune universitati din lume, precum Harvard sau Princeton.

"Studentii romani care pleaca la studii in Germania castiga intre 7 si 8 euro pe ora si ajung la salarii de 400- 500 de euro pe luna, insa ei trebuie sa cunoasca bine limba germana. Joburi se gasesc in Germania in orice domeniu, pentru inceput se pot angaja ca si chelneri, insa ar fi bine sa incerce sa faca practica platita in companii germane, pentru ca o mare parte dintre acestia se angajeaza permanent", a spus, la randul sau, Cristina Bojan, asistent universitar in cadrul Universitatii Babes- Bolyai din Cluj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#salariu strainatate, #salariu studenti romani, #salariu studenti strainatate , #angajatori