Adevaratele cauze ale somajului - criza de bun simt si criza de demnitate (Opinii)

Autor: Alexandra Sandru
Duminica, 05 Mai 2013, ora 16:12
4286 citiri
Adevaratele cauze ale somajului - criza de bun simt si criza de demnitate (Opinii)

De mai bine de patru ani deja, criza care a impanzit ca o molima intreg globul nu ne mai da pace. Una cate una economii puternice sau mai firave au fost afectate, iesind la iveala nereguli dintre cele mai grave.

Bancheri cu complexul lui Dumnezeu care, pentru imbogatirea lor, controlau bursele dupa bunul plac, inalti demnitari care, odata numiti in functie, puneau banii contribuabililor in functiunea lor, oameni de afaceri care n-au auzit in viata lor de impozite, legi vechi pe care, oricat s-ar fi straduit legiuitorii sa le updateze tot ramaneau sute de scapari prin care puteau fi fentate in numele indestularii unora si a saracirii altora.

Cum era previzibil sa se intample, costul l-au platit tot muritorii de rand, ca, vorba aceea, tot erau obisnuiti cu greul, deci nu-i suparare. Si inca platesc.

Insa chiar inca mai este criza? Sau ruda ei, recesiunea? Sau cum vor marii economisti sa-i mai spuna doar sa sune mai pompos? In atatia ani de sacrificii a milioane de oameni nimic nu s-a rezolvat nici macar cat sa poata fi dat un restart sistemului si sa ajungem din nou la zero?

O vorba mai din popor spune ca nu exista neputinta, decat acolo unde nu e vointa. Cum societatea actuala nu functioneaza pe sistemul toti pentru toti, ci cei multi pentru cei putini si privilegiati, atat timp cat cui trebuie ii merge bine ... este bine, nimic nu trebuie schimbat.

Si cum topurile celor mai bogati arata ca in ani consecutivi de colaps global portofelul poate creste nestingherit, ba unii mai anunta si profituri record, am putea trage concluzia ca aceasta criza, chiar daca a pornit ca un accident, e intretinuta artificial.

Sa luam exemplul angajatorilor, pentru ca, daca ne uitam putin in urma, cuvantul "somaj" se afla mereu in imediata apropiere a cuvantului "criza".

Criza a scos la iveala ce e mai rau in marii angajatori, oferindu-le scuza perfecta de a arunca cat colo toate manualele de management si leadership care ii invatau ca un angajat fericit face profit. Si asa erau convinsi ca sunt scrise de angajati frustrati, nu de manageri de succes. Iar angajatorii mici au prins din mers strategia si au aplicat-o cu succes.

Ce angajat nu aude de aproape cinci ani de la seful sau, ori de cate ori are vreo solicitare, magica fraza "nu se poate, e criza". Vrei marire de salariu? E criza! Vrei salariul la timp? E criza! Vrei sa angajeze ca nu mai faci fata muncii? E criza! Vrei consumabile? E criza! Vrei concediu? Fara plata ca doar e criza!!!

Logica ar putea sa te indemne sa crezi ca, atat timp cat tu muncesti mai mult decat inainte si vezi ca munca ta ti-e vanduta pe bani mai frumosi chiar decat in era de dinainte crizei noastre, criza nu mai e. Dar seful tau te-ar corecta de indata: criza exista. Si este folosita ca un fel de lege martiala care anuleaza drepturile angajatilor.

Si functioneaza mai bine decat orice alt sistem. Forta de munca a devenit mult mai ieftina pentru ca aceasta coalitie a angajatorilor face imposibila orice iesire din CRIZA.

Si functioneaza asa: eu ca sef decid sa tai salariile angajatilor. Angajatii au si ei plati, rate, familii de intretinut. Initial se revolta, dar se uita in jur si vad ca si la vecini e la fel. Si raman sa indure. Ca deh...e criza, o perioada merge si asa. Angajatorul vede si forteaza mai mult. Angajatul mai indura sau renunta, deja pentru angajator a devenit totuna. E piata plina de someri gata sa faca munca si pe mai putin. Calitativ poate nu mai e la fel de buna, dar cat merge si asa...

Aceasta este cauza somajului care creste ca aluatul. S-a descoperit in sfarsit mult visata solutie pentru formula resurse minime, profit maxim. Si criza va ramane criza oricat e nevoie pentru asta.

Solutia sta in angajati sa spuna "pana aici". Doar ca lanturile ratelor si platilor zilnice inca ii tin la pamant. Dar trebuie sa realizeze ca painea fara demnitate e ceva care, desi iti umple stomacul, te lasa gol pe dinauntru.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Comentarii