Amenzi de mii de lei pentru companiile care-si lasa angajatii in frig

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 17:30
2507 citiri
Amenzi de mii de lei pentru companiile care-si lasa angajatii in frig

Companiile care nu respecta prevederile legale cu privire la protectia persoanelor in perioadele cu temperaturi extreme risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei sau chiar sistarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate, a declarat, intr-un comunicat de presa, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

"Atentionam angajatorii ca au obligatia legala sa distribuie ceai fierbinte angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodata sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si sa le asigure echipament individual de protectie.

In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, vor dispune reducerea duratei de lucru in mod corespunzator sau intreruperea acestuia cu asigurarea continuitatii la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Ulterior, vor fi stabilite modalitatile de recuperare a timpului nelucrat", a explicat sursa citata.

De asemenea, Bratu precizeaza ca aceste masuri minimale de protectie a sanatatii salariatilor trebuie luate daca temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutiv. In caz de nerespectare a prevederilor legale prevazute de Ordonanta de Urgenta 99/2000 privind masurile care pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sanctiunile pot consta in amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activitatii companiei pana la remedierea deficientelor constatate.

Cod galben de ger

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atentionare cod galben de ger, valabila de joi pana luni in cea mai mare parte a tarii.

Potrivit ANM, in intervalul mentionat, valul de frig va persista, astfel ca vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile minime se vor situa frecvent intre-20 si-15 grade, iar izolat vor cobori si pana la-28...-25 de grade, in timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restranse, nu vor depasi -10 grade.

Cod galben: Inca 5 zile de ger cu pana la -28 de grade. Doar 5 judete scapa de avertizare

Conform meteorologilor, in cursul noptii de joi spre vineri (21-22 ianuarie) si pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, temporar vantul va avea unele intensificari in Moldova si in zona de munte.

Singurele judete care nu vor fi afectate de Codul Galben sunt Caras-Severin, Timis, Satu-Mare, Arad si Bihor.

Citeste si:
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Mai mulți lideri cu greutate din PNL plănuiau debarcarea lui Florin Cîțu și instalarea premierului Nicolae Ciucă în funcția de președinte interimar al partidului până în prima parte a...
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Emilia Șercan, jurnalista care a făcut public cazul de presupus plagiat în lucrarea de doctorat a premierului României, face precizări în urma explicațiilor oferite de Nicolae Ciucă....