Americanii imbatranesc la locul de munca

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 00:57
2919 citiri
Americanii imbatranesc la locul de munca

In timp ce autoritatile au anuntat cresterea ratei somajului din Statele Unite la 9,7%, analistii observa o schimbare radicala a fortei de munca, ce include 131 de milioane de americani.

Angajatii sunt, in medie, mai in varsta decat erau pana acum, lucreaza mai putine ore si exista mai putine sindicate.

De altfel, persoanele mai in varsta vor ajuta la cresterea economica aproape in exclusivitate, avand in vedere ca un numar din ce in ce mai mare de oameni lucreaza pana la o varsta mai inaintata, iar mai multi tineri decid sa ramana mai mult timp in scoala, urmand si cursuri universitare sau post-universitare.

Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, citat de CBS News, inmultirea angajarilor mai in varsta are drept motive atat prelungirea sperantei de viata, imbatranirea populatiei per ansamblu, dar si dificultatile avute cu pensionarea, in timpul recesiunii.

In acest an, numarul persoanelor de peste 55 de ani care isi cauta un loc de munca a crescut cu 40 de procente, cel mai inalt nivel din 1961. Spre deosebire, numarul persoanelor cu varste intre 16 si 24 de ani active in campul muncii a scazut cu 57%.

Intrebati de ce continua sa munceasca, angajatii in varsta au declarat ca isi doresc acest lucru, deoarece ii face sa se simta sanatosi si productivi, dar si pentru ca le place interactiunea cu alti oameni. Aproximativ 4 din 10 au spus ca raman angajati din cauza recesiunii.

De la grajd la birou

Schimbarile nu se observa doar la nivelul varstei. Daca, acum 20 de ani, circa 20 de procente din americani lucrau la ferme, astazi procentul se ridica la numai 2%.

De asemenea, a scazut dramatic numarul angajatilor din productie, de la 30%, in 1959, la 9%, in luna august 2009.

Pe masura ce au fugit de la tara, americanii s-au indreptat spre slujbe la birou, aproximativ 36 de procente lucrand in domeniul serviciilor.

Desi schimbarile fortei de munca sunt evidente, viitorul este mai putin clar. Analistii se asteapta ca perioada cu somaj ridicat sa continue. De asemenea, ei nu cred ca rata somajului va cobori la nivelul de dinaintea recesiunii pana in 2013 sau chiar mai tarziu.

Forta de munca in cifre

- 9,7%: rata somajului in luna august, in crestere fata de nivelul de 4,7% la inceputul recesiunii;

- 33,1 de ore: numarul mediu de ore lucrat pe saptamana, pe masura ce multi angajatori au scurtat ziua sau saptamana de lucru la cel mai scazut nivel din 1964;

- 6,7 milioane: numarul de locuri de munca desfiintate de la inceputul recesiunii;

- 20%: numarul angajatilor care lucreaza de acasa;

- 7,7 milioane: numarul persoanelor cu mai mult de un job, reprezentand aproximativ 5 procente din forta de munca.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com