Ziare.com

Angajatii romani sunt harnici si ieftini

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 07:18

   

Angajatii romani sunt harnici si ieftini
Cu o medie saptamanala de peste 41 de ore muncite, romanii si bulgarii au cel mai lung program de lucru din Europa.

Noua din zece salariati romani fac ore suplimentare, insa sunt rare cazurile cand acest efort este rasplatit in bani.

Romanii si bulgarii au cel mai lung program saptamanal de lucru din Europa, media orelor de munca fiind de peste 41,7 ore/saptamana, conform unui studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca.

Pe locul trei in clasament se afla Marea Britanie, unde cei ce au un program de lucru cu norma intreaga au petrecut in 2007 la locul de munca o medie de 41,4 ore/saptamana, cu aproape doua ore peste media orelor de munca din primele 15 state membre ale Uniunii Europene, relateaza Adevarul.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Francezii lucreaza aproximativ 37,7 ore/saptamana, ceea ce le ingaduie sa aiba efectiv o intreaga dupa-amiaza libera, in comparatie cu angajatii din Marea Britanie.

In ceea ce priveste remuneratia primita pentru orele suplimentare, britanicii lucreaza fara plata mai mult decat restul Europei.

Astfel, in Marea Britanie, media saptamanala a orelor de lucru "convenite" este de doar 37,3 ore/saptamana, indicand ca muncitorii britanici ofera angajatorilor patru ore din timpul lor liber. Diferenta este mai mare decat in restul tarilor din UE, unde media orelor suplimentare este de 1,4 ore.

Conform legii din Romania, programul suplimentar nu poate depasi 8 ore pe saptamana, adica 1 ora si 36 de minute pe zi, deoarece Art. 111 prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Cu multe ore suplimentare la activ, angajatii romani din mediul privat castiga inca, de noua ori mai putin decat nemtii, care au un salariu saptamanal mediu brut de 809 euro pe saptamana, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni.

Castigul orar al unui angajat roman este de 2,20 euro pe ora, in timp ce media salariala in Cehia si Croatia este de 5,10 euro pe ora. In Slovenia, tara cu cel mai mare castig salarial din Europa de Est, un angajat castiga, in medie, 5,80 euro pe ora.

Potrivit unei analize a PricewaterhouseCoopers (PwC), un angajat roman aduce anual angajatorului un profit mediu de 400 euro, de peste zece ori mai mic decat media europeana si de doua ori mai putin decat media inregistrata la nivelul Europei Centrale si de Est, unde indicatorul este de 850 de euro pe an.

Citeste mai multe despre romani munca ore suplimentare plata bani
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da... adica muncim mult si pe bani putini. Dar niste indicatori de productivitate de ce nu se mentioneaza? Om fi muncind noi mult timp, dar care e eficienta? Degeaba prevede legea ca oi sa muncim 41 ore pe saptamana, daca 10 ore sunt pauze, iar alte 10 reprezinta continua agitare de colo colo sub pretextul ca suntem ocupati.

 

Putina matematica...

809 euro impartit la 41 ore egal 19,73 euro pe ora, brut. Adica probabil minim 10 euro pe ora net...in Germania...cu profit anual de 850 euro net pentru angajator si la romani...2,2 euro pe ora, net....in Romania....cu profit anual de 400 euro net pentru angajator...
Deci 850 / 10 = 85 index financiar la nemti;
400 / 2,2 = 181,8 index financiar la romani;
Concluzie beton: Asa e nemtii sunt mai productivi!!!!

self inflicted...

Asa este, cei care ati venit in ultimii ani in strainatate ati stricat preturile. Aici in in UK, in urma cu 5 ani, lucrurile erau cu totul diferite. Acum, normal ca angajatorul nu o sa accepte preturi normale cand stie ca poate sclavagi un "p.r.o.s.t". Asa e romanul, s-a multumit intotdeauna cu putin, nu si-a pus niciodata problema ca el valoreaza mai mult si cand isi da seama de realitate, e prea tarziu.

 

ADEVARAT GRAITI,

SI MULT SI PROST SI FARA ROST

 

400 de euro profit declarat

sumele sunt altele, atat pentru salariu efectiv dat salariatului cat si pentru profit obtinut, cu siguranta mai mare decat cel declarat

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor