Ziare.com

Angajatorii ar putea fi obligati sa-i plateasca pe tinerii care vin in practica

Marti, 13 Iunie 2017, ora 18:58

   

Angajatorii ar putea fi obligati sa-i plateasca pe tinerii care vin in practica
Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Legea Internshipului, care reglementeaza conditiile care trebuie indeplinite de un angajator pentru a putea primi un tanar in practica.

Printre obligatii sunt stipulate incheierea unui contract si plata unei indemnizatii pentru munca prestata.

Legea prevede ca toate persoanele de peste 16 ani pot participa la activitati de pregatire si practica in cadrul companiilor si institutiilor de stat, aceasta perioada fiind numita de "internship".

Pentru ca o institutie sa poata primi oameni in practica, trebuie sa aiba cel putin cinci salariati, sa nu fie in insolventa si sa nu fi facut concedieri colective sau reorganizare a activitatii in ultimele 12 luni.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Programul de internship se desfasoara in temeiul contractului de internship. Este interzisa delegarea de sarcini internului ce constau in prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de internship.

Pe perioada programului, internul se obliga sa presteze activitatile prevazute in contractul de internship sub directa coordonare a unui indrumator desemnat de conducatorul organizatiei gazda, dintre salariatii calificati, cu o experienta de cel putin doi ani in domeniul de activitate", se arata in textul legii.

Persoana aflata in practica va avea dreptul la o indemnizatie lunara neta al carei cuantum va fi de cel putin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Activitatea practica va fi de maximum sase ore pe zi si cel mult 30 de ore pe saptamana, persoana aflata in practica avand dreptul la doua zile de repaus dupa fiecare cinci zile muncite.

Totodata, acesta nu poate efectua ore suplimentare, iar organizatia are obligatia de a tine evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea din cadrul programului.

La finalul perioadei de internship, indrumatorul va realiza un referat de practica ce va cuprinde descrierea activitatilor desfasurate de intern, modul de indeplinire al acestora, aptitudinile pe care le-a dobandit, conduita si concluziile privind desfasurarea programului de internship. Activitatea celui aflat in practica va fi notata cu "foarte bine" (FB), "bine" (B) sau "nesatisfacator" (NS).

Pentru stimularea ocuparii fortei de munca, firmele ar urma sa primeasca si o prima "de promovare a angajarii" echivalenta cu 1.000 euro pentru fiecare angajat care a urmat un program de internship si a lucrat neintrerupt 24 de luni in cadrul companiei.

Banii ar urma sa vina de la bugetul asigurarilor pentru somaj, urmand ca dupa intrarea in vigoare a legii sa fie constituit Fondul pentru Acordarea Primei de Angajare, institutie careia se vor putea adresa persoanele juridice ce doresc sa primeasca acest stimulent.

Acordarea primei de promovare a angajarii se va acorda in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, dupa 24 de luni de la angajarea persoanei pentru care s-a solicitat acordarea stimulentului.

Angajatorii care nu vor incheia contracte de internship cu persoanele aflate intr-o perioada de practica risca amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei, iar cei care nu ii vor acorda indemnizatii de practica risca amenzi de pana la 6.000 de lei.

Legea internshipului va ramane in dezbatere publica pana pe 20 iulie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor