Ziare.com

Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com

de Livia Stroie
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 17:07

   

Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com
Doar 12% din persoanele cu dizabilitati au loc de munca in Romania, tara noastra plasandu-se astfel pe ultimul loc in Europa, unde media de angajare a acestor persoane este de 50%.

Suzana Dobre, director executiv la Societatea Academica Romana, a discutat cu cititorii Ziare.com despre situatia persoanelor cu dizabilitati in Romania, despre sistemul de stimulente si penalitati pentru firmele care au obligatia de a angaja persoane cu dizabilitati si despre atitudinea acestora in raport cu societatea.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Suzana Dobre

"Principalele concluzii nu sunt deloc imbucuratoare, rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati este foarte scazuta, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, in timp ce in Uniunea Europeana rata de ocupare este de 50% deci suntem foarte departe de ce se intampla in restul Europei. (...) Suntem departe chiar si de statele vecine, unde vorbim de 20-30%, noi ramanem iarasi in coada clasamentului", a declarat Suzana Dobre.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Suzana Dobre subliniaza ca, desi legea prevede ca firmele cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze in proportie de 4% persoane cu dizabilitati, cele mai multe firme prefera sa plateasca penalitati pentru nerespectarea prevederii.

Angajatorii exclud din start persoanele cu dizabilitati

Studiul mai arata ca 38% dintre angajatori exclud din start ideea de a angaja persoane cu dizabilitati, sustinand ca aceste persoane au o productivitate scazuta. Cu toate acestea, unele persoane care sunt capabile de munca pot fi descurajate de astfel de atitudini.

Directorul SAR subliniaza ca, evaluarea persoanelor cu dizabilitati se face de multe ori doar pe baza diagnosticului medical, ceea ce este incorect: persoanele care simt ca pot munci primesc un ajutor social sau o pensie si nu sunt incurajate sa gaseasca un loc de munca.

Discriminarea prezenta la nivelul societatii afecteaza atitudinea persoanelor cu dizabilitati, sustine Suzana Dobre. Acestea nu se mai simt motivate sa isi ceara drepturile si sa isi caute loc de munca, crezand ca problemele de sanatate le impiedica sa munceasca.

"87% dintre persoanele cu dizabilitati nu au un loc de munca, dar din acest grup 85% nici nu isi cauta un loc de munca, invocand in principal problemele de sanatate. Insa cand am analizat persoanele cu dizabilitati, am aflat ca acestea considera ca daca nu pot cobori o bordura acest lucru se datoreaza problemelor de sanatate, ci nu faptului ca bordura nu este coborata.

Aceste persoane isi asuma vina societatii, in acest lucru trebuie asteptata o schimbare chiar din partea persoanelor cu dizabilitati, acestea trebuie sa fie proactive si sa isi ceara drepturile mai bine, sa fie vocale", a declarat Suzana Dobre.

Persoanele cu dizabilitati, intre excludere totala si sentimente de mila

Persoanele cu dizabilitati au tendinta sa fie descurajate si ies cat mai putin in public pentru a-si cere drepturile, adauga directorul SAR, precizand ca mentalitatea la nivelul societatii duce la crearea unui cerc vicios.

"Mentalitatea in Romania este retrograda, atitudinea fata de persoanele cu dizabilitti nu este deloc buna, oscileaza intre excludere totala si sentimente de mila", explica Suzana Dobre, dand exemplul show-ului "Dansez pentru tine", unde se prezinta cazuri de persoane cu dizabilitati fara sa se promoveze o abordare demna, ci se incurajeaza sentimentele de mila.

Directorul executiv al SAR adauga ca, pentru cresterea vizibilitatii persoanelor cu dizabilitati, ar trebui facute eforturi in special la nivelul institutiilor publice, care ar trebui sa fie primele care sa angajeze astfel de persoane, insa acest lucru nu se intampla.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este foarte normal,

intr-o tara conservatoare, unde nici cei sanatosi nu au de lucru, unde femeile sunt considerate "blonde", iar persoanele in varsta, neputincioase. Asadar, pe un post scos la "bataie", greu va accede o persoana cu dizabilitati, una batrana, sau o femeie, mai ales cand la usa sunt zeci de tineri, in putere, buni de gura si inalti cat usa. Cam astea-s criteriile de selectie.

 

Pareri gresite despte oamenii cu dizabilitati.

Sunt ori oameni suferinzi ori normali.
Urmaresc episoadele de film serial,, Small people, big world,, si pot spune ca am vazut oameni,,pitici,, dar cu functii importante.
Medic o femeie pitica, un fermier pitic dar si semji paralitic la menbrele inferioare, care-si munceste si-si administreaza ferma alaturi de soti si copii sai. Ei, pitici cu 4 copii, din care doar unul pitic restul normali,sunt perfect integrati in normalitate. Fac, sport, exscursii ,invata, conduc tregbutile fermjei sub aspect contalil pe calculator, conduc masi si utilaje agricole, organizaeazaa jmeciuri diverse, gatesc , mananca si au doar probleme de care se izbesc oamenii mari,normali.

Important este ca intelectul persoanei sa fie integru.Inteligenta depaseste,,dizabilitatile.Sunt persoanele ce sufera de anumite boli oculare,de auz, intelectuale, paralizii diverse datorita unor boli, mutii. Aceste sunt BOLNAVE de o anume boala si prin integritatea intelectuala muncesc ca sa se intretina singuri pe cat posibil, cu munci specifice unor astfel de oameni.
Eu in Oradea imi duceam incaltamintele familiei NUMAI la un maistru pantofar, care din nastere nu era paralizat la membrele inferioare.In rest el i-si facea treaba toata, era seful unitatii unde lucra.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor