Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 17:07
3183 citiri
Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com

Doar 12% din persoanele cu dizabilitati au loc de munca in Romania, tara noastra plasandu-se astfel pe ultimul loc in Europa, unde media de angajare a acestor persoane este de 50%.

Suzana Dobre, director executiv la Societatea Academica Romana, a discutat cu cititorii Ziare.com despre situatia persoanelor cu dizabilitati in Romania, despre sistemul de stimulente si penalitati pentru firmele care au obligatia de a angaja persoane cu dizabilitati si despre atitudinea acestora in raport cu societatea.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Suzana Dobre

"Principalele concluzii nu sunt deloc imbucuratoare, rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati este foarte scazuta, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, in timp ce in Uniunea Europeana rata de ocupare este de 50% deci suntem foarte departe de ce se intampla in restul Europei. (...) Suntem departe chiar si de statele vecine, unde vorbim de 20-30%, noi ramanem iarasi in coada clasamentului", a declarat Suzana Dobre.

Suzana Dobre subliniaza ca, desi legea prevede ca firmele cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze in proportie de 4% persoane cu dizabilitati, cele mai multe firme prefera sa plateasca penalitati pentru nerespectarea prevederii.

Angajatorii exclud din start persoanele cu dizabilitati

Studiul mai arata ca 38% dintre angajatori exclud din start ideea de a angaja persoane cu dizabilitati, sustinand ca aceste persoane au o productivitate scazuta. Cu toate acestea, unele persoane care sunt capabile de munca pot fi descurajate de astfel de atitudini.

Directorul SAR subliniaza ca, evaluarea persoanelor cu dizabilitati se face de multe ori doar pe baza diagnosticului medical, ceea ce este incorect: persoanele care simt ca pot munci primesc un ajutor social sau o pensie si nu sunt incurajate sa gaseasca un loc de munca.

Discriminarea prezenta la nivelul societatii afecteaza atitudinea persoanelor cu dizabilitati, sustine Suzana Dobre. Acestea nu se mai simt motivate sa isi ceara drepturile si sa isi caute loc de munca, crezand ca problemele de sanatate le impiedica sa munceasca.

"87% dintre persoanele cu dizabilitati nu au un loc de munca, dar din acest grup 85% nici nu isi cauta un loc de munca, invocand in principal problemele de sanatate. Insa cand am analizat persoanele cu dizabilitati, am aflat ca acestea considera ca daca nu pot cobori o bordura acest lucru se datoreaza problemelor de sanatate, ci nu faptului ca bordura nu este coborata.

Aceste persoane isi asuma vina societatii, in acest lucru trebuie asteptata o schimbare chiar din partea persoanelor cu dizabilitati, acestea trebuie sa fie proactive si sa isi ceara drepturile mai bine, sa fie vocale", a declarat Suzana Dobre.

Persoanele cu dizabilitati, intre excludere totala si sentimente de mila

Persoanele cu dizabilitati au tendinta sa fie descurajate si ies cat mai putin in public pentru a-si cere drepturile, adauga directorul SAR, precizand ca mentalitatea la nivelul societatii duce la crearea unui cerc vicios.

"Mentalitatea in Romania este retrograda, atitudinea fata de persoanele cu dizabilitti nu este deloc buna, oscileaza intre excludere totala si sentimente de mila", explica Suzana Dobre, dand exemplul show-ului "Dansez pentru tine", unde se prezinta cazuri de persoane cu dizabilitati fara sa se promoveze o abordare demna, ci se incurajeaza sentimentele de mila.

Directorul executiv al SAR adauga ca, pentru cresterea vizibilitatii persoanelor cu dizabilitati, ar trebui facute eforturi in special la nivelul institutiilor publice, care ar trebui sa fie primele care sa angajeze astfel de persoane, insa acest lucru nu se intampla.

O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
Într-o lume în care conținutul online e vânat zi de zi de instrumente automate, Cloudflare propune o soluție atipică: nu blocarea boților, ci păcălirea lor. Compania a anunțat lansarea AI...
Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
Puțini șoferi știu că telefonul poate deveni un aliat real în reducerea consumului de combustibil. Prin activarea unei funcții simple, deja disponibilă pe majoritatea dispozitivelor moderne,...
#locuri munca dizabilitati, #persoane cu dizabilitati, #munca persoane dizabilitati, #Societatea Academica Romana , #angajatori
  1. O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
  2. Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
  3. Negocierea în procesul de achiziție a unui imobil. Ce trebuie să știi înainte de a face oferta
  4. Neptun Deep, proiectul contestat din Marea Neagră, capătă importanță europeană. UE s-ar putea îndrepta spre România, în timp ce tensiunile cresc între oficiali și activiști
  5. Creșterea economiei țării, în ultimii 10 ani, față în față cu dezamăgirea românilor
  6. Mașina electrică revoluționară, care îi dă o lovitură grea lui Elon Musk: Se încarcă în doar 5 minute VIDEO
  7. RO e-Transport: între ambițiile ANAF și realitatea din teren. „Cadrul legislativ lasă loc abuzurilor, amenzilor de până la 100.000 de lei și confiscării bunurilor”
  8. România e pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Intrarea în Schengen a ajutat turismul extern, recunoaște șeful ANAT: "Știți ce bine vindem Grecia?"
  9. Aplicația care îți poate salva zborul: Henri AppPort revine după 11 ani cu un update major și funcții utile pentru pasageri
  10. Măsurile cu care amenință Trump pot lovi Europa din plin. România și țările ca ea sunt expuse pierderilor