ArcelorMittal Galati acorda bonusuri in loc de cresteri salariale

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 15:32
2122 citiri
ArcelorMittal Galati acorda bonusuri in loc de cresteri salariale

Administratia ArcelorMittal Galati si reprezentantii salariatilor cu liderii Federatiei Sindicale Solidaritatea Metal au semnat, vineri, dupa mai bine de doua luni de negocieri, contractul colectiv de munca aplicabil anul acesta in unitate, care contine cresteri cu 5,5% ale veniturilor salaritilor.

Noul contract colectiv de munca de la ArcelorMittal Galati nu prevede o crestere a salariilor de baza din combinat, asa cum sperau liderii celor aproape 7.800 de siderurgisti, ci doar o crestere a veniturilor prin acordarea de bonusuri, asa cum a propus patronatul.

"Contractul include o crestere a veniturilor angajatilor formata dintr-un bonus de 2 la suta din salariul anual individual, acordat neconditionat in februarie, un bonus de 2 la suta acordat neconditionat in iulie si un bonus de 1 la suta acordat in decembrie doar daca unitatea trece pe profit", a declarat purtatorul de cuvant al reprezentantilor salariatilor, Vasile Crisan, dupa runda finala de negocieri purtata vineri cu patronatul.

"Noul contract mai prevede majorarea neconditionata a primei de Craciun de la 120 la 200 de lei brut, cat sunt primele de Paste si de vacanta, precum si cresterea primelor de ziua de nastere si de Ziua Metalurgistului de la 120 la 160 de lei", a mai spus Vasile Crisan.

Conform aceleiasi surse, contractul colectiv de munca pe 2013 mai prevede promovarea a 15 a suta din intregul personal pana in iulie, precum si cresterea salariului minim din unitate de la 750 la 800 de lei in iulie, odata cu salariul minim pe economie.

Potrivit lui Vasile Crisan, toate aceste drepturi totalizeaza o crestere a veniturilor siderurgistilor cu 5,5 la suta anul acesta.

La randul lor, liderii Federatiei Solidaritatea Metal si-au exprimat multumirea ca au reusit sa semneze noul contract colectiv de munca, in conditiile in care cel vechi expirase pe 20 ianuarie si ii lasase neprotejati pe siderurgisti in fata unor eventuale concedieri colective, accidente de munca sau drame in familie. "Nu sunt bucuroasa, dar sunt multumita ca am facut si pasul acesta", a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Pentru a putea fi aplicat, contractul colectiv de munca negociat si semnat de patronatul si de liderii sindicali din combinat trebuie sa fie avizat si inregistrat de Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cu exceptia anului 2011, salariile din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati nu au mai fost majorate din 2008. Dupa izbucnirea crizei economice in toamna acelui an, patronatul a hotarat sa inghete salariile in 2009. Ulterior, a prelungit masura si in 2010, dar a indulcit-o acordandu-le salariatilor bonusuri. In 2011, a majorat salariile din combinat, prin exceptie, iar in 2012 a revenit la metoda bonusurilor, pe care o aplica si in 2013.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, opereaza in Romania combinatul de produse plate de la Galati, unitatea de produse lungi din Hunedoara, fabricile de tevi din Iasi, Roman si Galati, precum si alte companii auxiliare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#bonusuri ArcelorMittal, #negocieri salarii ArcelorMittal, #salariati ArcelorMittal , #angajatori