Bac profesional - absolventii isi vor gasi mai usor de munca? Ce spun oamenii de afaceri

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:29
5827 citiri
Bac profesional - absolventii isi vor gasi mai usor de munca? Ce spun oamenii de afaceri
Foto: refresh.ro

Incepand cu anul scolar 2012-2013, elevii vor putea opta pentru bacalaureatul profesional, dupa ce Senatul a aprobat legea care prevede introducerea acestui tip de examen.

Desi exista si voci care critica acest bacalaureat, afirmand ca diploma nu va valora nimic pe piata muncii, oficialii din Educatie promit ca absolventii de liceu cu bacalaureat profesional se pot angaja mult mai usor ca meseriasi.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, le-a spus senatorilor ca introducerea bacalaureatului profesional este necesara dat fiind faptul ca angajatorii sunt reticenti sa-i angajeze pe cei fara diplome si, chiar daca o fac, ii platesc mai prost decat pe cei cu diploma de bac.

Ce spun insa oamenii de afaceri despre acest tip de bacalaureat? Va ajuta el la dezvoltarea pietei muncii?

Parerile lor sunt impartite. Unii spun ca este o masura buna, pentru ca cei care vor avea diploma de bacalaureat profesional vor avea un "anumit bagaj de cunostinte". Altii spun insa ca pentru ei diploma nu reprezinta un criteriu la angajare si ca este mai important ceea ce se invata in timpul scolii decat diploma de la finalul liceului.

Astfel, Maria Grapini a declarat pentru Ziare.com ca bacalaureatul profesional este o masura buna abia pentru generatiile urmatoare.

"Eu cred ca va fi bun abia pentru generatiile urmatoare, pentru ca trebuie sa indrumi elevul in ultimii patru ani pentru bacalaureat profesional. Adica fiecare elev sa fie indrumat in functie de potentialul pe care il are, aptitudini, inclinatii si abilitati si atunci sigur ca de la bun inceput se va stii ca cei care vor sa faca o facultate mai departe vor merge pe un bacalaureat pentru facultate, ceilalti vor merge pe un bacalaureat profesional.

Din punctul meu de vedere, da, (bacalaureatul professional este o masura buna - n.red.) si ca angajator spun, pentru ca pe o singura formula de bacalaureat pe de o parte apare ceea ce a aparut de doi ani, adica foarte foarte multe persoane care nu au luat, pe alta parte nici inainte de a nu fi asa multe nereusite copiii din punctul meu de vedere luau bacalureatul, mergeau la facultate, dar nu erau pregatiti pentru nimic. Ieseau de acolo nepregatiti. Mai degraba sa fie o selectie pentru bacalaureat profesional", a declarat Maria Grapini.

Aceasta a mai precizat pentru Ziare.com ca prefera sa angajeze un absolvent cu bacalaureat profesional, care sa aiba anumite cunostinte, decat un absolvent de bacalaureat din anii trecuti care nu au foarte multe cunostinte.

"Eu ca angajator prefer sa iau un absolvent cu bacalaureat profesional in cunostinta de cauza, decat sa iau unul mascat care nu stie mai mult decat un bacalaureat profesional si sa il calific aici pentru meseria pentru care are si inclinatii si pot sa il ajut eu la locul de munca.

Ce credeti ca daca vine unul cu un bacalaureat luat asa la gramada ca pana acum credeti ca stiau ceva? Unii nu stiu nici sa scrie sau sa socoteasca, asa ca mai degraba ma indrept spre cei cu bacalaureat profesional, au un anumit bagaj de cunostinte si pot sa ma ocup de ei", a mai afirmat Maria Grapini.

Si Remus Benta, patronul Contranscom Benta, considera ca bacalaureatul profesional este o masura buna, desi spune ca el nu angajeaza doar persoane care au o diploma.

"Eu cred ca cei care termina 12 clase si nu reusesc sa ia bacalaureatul clasic si sa parcurga o facultate sau universitate, oricum nu ar avea nevoie de un bacalaureat profesional. Ei oricum isi vor gasi locuri de munca. Este intr-adevar o incurajare probabil pentru cei care nu au reusit sa invete foarte bine, o incurajare suplimentara, o noua diploma cu ghilimele de rigoare care sa ii plaseze pe oportunitatile a ceva. Asa cred eu.

Eu nu angajez oamenii dupa diploma. Este o chestiune de principiu. Fireste ca trebuie sa aiba o anumita pregatire profesionala si depinde de ce post si pozitie discuta. Cei care vor sa munceasca isi vor gasi locuri de munca. Faptul ca li se ofera un bacalureat profesional ii incadreaza intr-un lucru terminat. 'Am terminat ceva'. Si psihologic suna mai bine decat 'nu am luat bacalaureatul'. Cred ca este o masura buna pe care Senatul a adoptat-o si va conferi celor care nu au reusit sa ia bacalaureatul mare un statut. Acela de a termina 12 clase", a declarat Remus Benta pentru Ziare.com.

In schimb, Dragos Anastasiu, CEO Eurolines Romania, considera ca "orice act normative nascut peste noapte, cu foarte putina pregatire si fara studiu de impact, mi se pare inacceptabil. Nu stiu, poate au reusit asa intr-o luna sa gandeasca cine stie ce mare scofala".

In opinia sa, ar fi mult mai eficienta o scoala profesionala la finalul careia absolventii sa obtina o diploma, nu neaparat una de bacalaureat, pentru ca, spune el, nu se uita la diploma in momentul in care face angajari.

"Nu ma uit la diploma cand angajez oamenii, ma uit la ceea ce stiu sa faca. Ii pun la proba si vad ce stiu sa faca. Daca facem aceeasi scoala si o incheiem cu un altfel de document, deci nu cu bacalaureatul normal, ci cu unul mai usurel, aia nu au invatat nimic in plus. Trebuie sa vorbim despre scoala profesionala. Ceea ce s-a lansat de curand la Brasov.

Scoala profesionala, de ucenicie, care sa se incheie cu o diploma si care din punctul meu de vedere nu trebuie sa se numeasca bacalaureat. Daca avem acelasi tip de scoala si numai la final ii schimbam documentul de iesire, sa ma ierte Dumnezeu dar nu cred ca s-a facut ceva constructiv", a mai spus Dragos Anastasiu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...