Tarile cu cea mai ieftina mana de lucru din UE - Romania NU se afla pe primul loc

Luni, 30 Martie 2015, ora 13:22
4871 citiri
Tarile cu cea mai ieftina mana de lucru din UE - Romania NU se afla pe primul loc

Romania si Bulgaria au avut in 2014 cea mai ieftina mana de lucru dintre statele membre UE.

Potrivit datelor Eurostat, costurile orare pentru mana de lucru in Uniunea Europeana au variat in 2014 intre 3,8 euro in Bulgaria, 4,6 euro in Romania, si 40,3 euro in Danemarca, in timp ce media in UE a fost de 24,6 euro, iar in zona euro de 29,2 euro.

Cu toate acestea, in randul statelor care nu sunt membre ale zonei euro, Romania este lider atunci cand este vorba despre cresterea costurilor orare cu mana de lucru. Intre 2013 si 2014, aceste costuri, exprimate in moneda locala, au crescut cu 6%.

Comparativ, intre 2013 si 2014, costurile orare pentru mana de lucru au crescut cu 1,4% in UE si cu 1,1% in zona euro.

Pe sectoare de activitate, in Uniunea Europeana costurile orare cu mana de lucru sunt cele mai mari in industrie, 25,5 euro in UE, urmate de servicii (24,3 euro) si constructii (22 de euro).

In cazul Romaniei, costurile orare cu mana de lucru sunt cele mai mari in servicii (5,1 euro), industrie (4,7 euro) si constructii (3,4 euro).

Sursa: Comisia Europeana

In costul mainii de lucru sunt cuprinse salariile, dar si alte cheltuieli, precum contributiile sociale. La nivelul Uniunii Europene, costurile cu aceste cheltuieli se ridica la 24,4 la suta iar in Romania la 22,9%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), costul orar al fortei de munca in Romania a inregistrat o rata de crestere de 7,87% in ultimul trimestru al anului 2014, in comparatie cu aceeasi perioada din anul anterior si o rata de crestere de 2,59% fata de trimestrul precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#romani mana lucru ieftina, #salarii angajati romani UE, #salarii angajati UE , #angajatori