Cat de mare poate fi concediul de odihna pe mapamond

Sambata, 21 Martie 2015, ora 10:10
12767 citiri
Cat de mare poate fi concediul de odihna pe mapamond

Astazi, in majoritatea tarilor, este stabilit prin lege un numar de zile de concediu platit pe care toti angajatorii sunt obligati sa il asigure angajatilor.

Dar numarul acestor zile de vis nu este peste tot acelasi. Dimpotriva, in unele tari concediul este mai mare, in altele mai mic, iar in altele mic de tot, noteaza Big Picture.

Iata mai jos o lista, din care se vede ca diferentele sunt nu numai surprinzatoare, ci si greu de explicat.

Franta, tara care inca de pe vremea Revolutiei din 1789 planuia reglementarea acestui deziderat al tuturor angajatilor, este astazi liderul concediilor platite din intreaga lume: 31 de zile pe an.

Marea Britanie prevede un numar de 28 de zile lucratoare concediu platit.

Cum are Romania grija de odihna angajatilor ei. Si cum are Europa

In Norvegia, fiecarui angajat i se acorda anual un concediu de 27 de zile. In acest cadru, angajatorul plateste o indemnizatie conform legii, dar poate acorda si numeroase bonusuri. Daca acestea sunt in legatura stricta cu concediul, (benzina, hotel sau chiar croaziere), angajatorul este scutit de unele impozite aferente sumei respective.

Danemarca acorda minimum 25 de zile concediu de odihna tuturor angajatilor. Angajatorul poate acorda insa si zile suplimentare, in anumite limite.

In Finlanda si in Suedia se acorda un concediu fix de 25 de zile tuturor angajatilor, fara deosebire.

Cu privire la Austria si Portugalia, statul garanteaza prin lege un concediu de 35 de zile fiecarui angajat. In Italia, durata concediului de odihna este de 31 de zile.

Concediul este de 30 de zile in Germania, Austria si Noua Zeelanda. In acest cadru, patronii germani cauta sa opreasca total activitatea unor societati productive, pentru ca toti angajatii sa plece in aceeasi perioada in concediu, iar utilajele si instalatiile sa intre in revizie sau reparatii.

Legislatia muncii din Irlanda prevede 29 zile de concediu pe an. In Australia si in Rusia, concediul este de 28 de zile. In Grecia, dar si in mai multe state asiatice, sunt prevazute 26 zile de concediu pe an.

Fiecare angajat din Olanda si Elvetia poate beneficia de un concediu anual de 20 zile.

Nu mai ai zile de concediu? Cumpara de la colegi

In Canada, legea obliga angajatorii sa acorde angajatilor cel putin 19 zile de concediu, dar fiecare angajator are dreptul sa suplimenteze concediul, in cazul in care inregistreaza excedent de beneficiu.

In Japonia este stipulat prin lege un concediu de 10 zile pe an, dar in mod surprinzator, numerosi japonezi renunta la aceasta favoare. Conform unor principii morale existente in tara Soarelui Rasare, asemenea gest constituie un titlu de glorie pentru orice angajat.

In mod neasteptat, Statele Unite nu stabilesc durata concediului de odihna. Acesta se negociaza direct intre patron si angajat, prin contractul de munca, individual sau colectiv, fara sa fie limitat prin acte normative.

Citeste si:
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Senatorul USR Marius Bodea susţine că Mihai Chirica a ajuns exponentul corupţiei în administraţia locală şi se întreabă de ce PNL nu se delimitează de edilul ieşean din cauza dosarelor...
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Președintele USR Dacian Cioloș a primit mai multe reproșuri din partea colegilor de partid că e absent din spațiul public și că reacționează cu întârziere la deciziile guvernului,...
Comentarii