Ce trebuie sa stii despre concediul de crestere a copilului, in 2018

Vineri, 30 Martie 2018, ora 16:10
70629 citiri
Ce trebuie sa stii despre concediul de crestere a copilului, in 2018
Foto: CC0 Creative Commons

In 2018, orice parinte care urmeaza sa intre in concediu de crestere a copilului trebuie sa cunoasca cateva aspecte esentiale legate de aceasta perioada. Tocmai de aceea, trebuie sa fie familiarizat cu cele mai noi reglemantari legislative.

Cand vorbim de concediu crestere copil (CCC) fara doar si poate se ridica si problema indemnizatiei, iar viitorii parinti vor sa stie de ce sume de bani vor beneficia in cei 2 ani in care vor sta acasa.

In primul rand, va reamintim ca indemnizatia de crestere a copilului se situeaza intre 1.250 lei si 8.500 lei. Adica este plafonata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017.

Cum se calculeaza o indemnizatie crestere copil? Reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, dar nu poate fi mai mica de 1.250 lei sau mai mare de 8.500 lei, conform Manager.ro.

ATENTIE!

Perioada concediului de crestere a copilului nu se ia in considerare la stabilirea duratei concediului de odihna anual. Art. 145 alin. (4) din Codul muncii asimileaza perioadelor lucrate anumite concedii intre care nu se numara concediul de crestere a copilului. Asadar, la intoarcerea in unitate, salariata/salariatul care a beneficiat de acest concediu nu va avea dreptul la concediul de odihna pentru perioada de absenta.

Care este perioada de acordare a concediului prenatal?

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.

Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.

De asemenea, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o durata mai mare de 63 de zile.

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Concediu postnatal - atentie la aceste aspecte!

In cazul in care intre data estimata a nasterii si data nasterii copilului exista o perioada de timp mai mare de 21 de zile calendaristice, iar salariata beneficiaza de concediu prenatal cu 63 de zile inaintea datei estimate a nasterii, concediul pentru sarcina va fi mai mare de 63 de zile.

Concediul prenatal va fi in acest caz mai mare de 84 de zile (63 + 21), ceea ce genereaza imposibilitatea acordarii celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, observa Manager.ro.

Prin urmare salariatul poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului:

  • pana la implinirea varstei de 2 ani;
  • pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Stimulent de insertie 2018, cand se poate beneficia de acest venit?

Daca salariata mama revine la serviciu cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, beneficiaza de stimulent de insertie, in cuantum de 650 lei potrivit OUG 6/2017, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.

IMPORTANT!

Asadar, angajatorul are obligatia sa o primeasca la locul de munca oricand si, nu o poate lipsi de dreptul de a obtine venituri impozabile mai devreme de implinirea copilului a varstei de 2 ani, cu cel putin 60 de zile, pentru a beneficia de stimulent de insertie, in cuantum de 650 lei.

Angajatorul NU poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, potrivit art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010, in cazul:

  • a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru creterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
  • Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

    Nerespectarea prevederilor art. 25 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #concediu crestere copil 2018 , #angajatori