Cea mai mare greseala pe care o fac companiile atunci cand angajeaza pe cineva

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 09:01
6052 citiri
Cea mai mare greseala pe care o fac companiile atunci cand angajeaza pe cineva

Sunt sigur ca fiecare dintre voi, in functie de experienta profesionala pe care o aveti, ati participat la mai multe interviuri pentru a gasi un loc de munca mai bine platit decat cel din momentul de fata.

Dar v-ati gandit oare ce se ascunde in spatele intrebarilor pe care vi le adreseaza, in cadrul interviurilor, potentialii angajatori? Intrebarea care nu lipseste niciodata este legata de pretentiile financiare ale participantului la interviu.

Cateodata, insa, este insotita si de o intrebare suplimentara, si anume care este salariul actual al intervievatului sau salariul pe care l-a avut la ultimul loc de munca.

Motivul pentru care este adresata o astfel de intrebare tine de a identifica, pe baza raspunsului intervievatului, salariul pe care urmeaza sa il ofere potentialul angajator, in cazul in care participantul este selectat pentru a ocupa pozitia respectiva.

Practic, salariul actual al noului angajat este calculat pe baza salariului pe care-l primea la angajatorul anterior la care se adauga o suma in plus, in functie de strategia privind politica de salarizare a noului angajator, strategie care influenteaza si gradul de motivare a angajatilor.

Binenteles, abordarea este valabila numai in cazul in care salariul se situeaza in grila interna de salarizare a noului angajator.

La prima vedere, totul pare ca avem de-a face cu o situatie de tip castig-castig atat pentru companie, cat si pentru noul angajat. Compania va fi multumita pentru ca a oferit noului angajat minimul necesar pentru a-l recruta si pentru a-i mentine un oarecare grad de motivare, in scopul indeplinirii obiectivelor profesionale, iar angajatul va fi multumit pentru ca a obtinut un venit superior celui pe care-l primea de la angajatorul anterior.

Cand este defavorizat angajatul?

Numai ca o astfel de abordare nu este cea corecta si poate deveni paguboasa atat pentru un angajat, cat si pentru un angajator.

Daca vorbim din punctul de vedere al angajatului, este posibil ca salariul pe care-l primea de la angajatorul anterior sa fie mult sub capacitatile, cunostintele si potentialul profesional. Numai ca acesta nu stie sa se promoveze suficient de bine si nu si-a creat relatii in cadrul companiei.

In cazul de fata vorbim despre noul angajator ca fiind cel avantajat, deoarece beneficiaza de serviciile unui angajat valoros, raportat la suma cu care il plateste. Cel dezavantajat este noul angajat care, din cauza salariului primit de la angajatorul anterior, este in continuare subevaluat si la noul loc de munca.

Cand este defavorizat angajatorul?

Reversul medaliei apare atunci cand o companie angajeaza o persoana cu un salariu mare, calculat pe baza sumei pe care o primea de la angajatorul anterior, si isi da seama destul de repede ca beneficiaza de serviciile unei persoane foarte slab pregatite, raportat la suma pe care o cheltuieste cu ea.

Drept urmare, vorbim aici despre situatia in care o persoana beneficiaza de un salariu mare la un angajator, salariu care nu se justifica pe baza realizarilor profesionale, ci pe baza relatiilor sau "recomandarilor".

Mai departe, in momentul in care se angajeaza la o noua companie, salariul este in continuare mare, chiar daca nu mai beneficiaza de "relatiile" si recomandarile de care a avut parte la vechiul angajator.

Ce este recomandat sa faci in aceasta situatie?

Cel care poate rezolva ecuatia descrisa mai sus este angajatorul, nu angajatul. Pentru aceasta trebuie sa utilizeze cateva strategii, printre care putem enumera:

 • - mai multe teste si intrebari de natura profesionala, nu psihologica, in cadrul interviurilor de angajare;
 • - salarii oferite noului angajat in functie de atingerea anumitor obiective.
 • Foarte important, aceste obiective trebuie sa fie usor de cuantificat si nu cu un calificativ care poate fi acordat diferit in functie de tipul de evaluator.

  In acest fel, angajatii valorosi vor fi mai motivati sa accepte un salariu mai mic, in trepte, dar cu bonsuri lunare importante pentru indeplinirea obiectivelor. Asta spre deosebire de cealalta categorie de angajati, care cu siguranta nu se vor numara printre cei care isi vor asuma riscul de a primi un salariu lunar mai mic, coroborat cu diverse sume pentru atingerea anumitor nivele de performanta.

  Marius Sandu

  Expense Consulting

  www.ReducereCosturi.ro

  Citeste si:
  Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
  Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
  Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
  Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
  Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
  Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...