Ziare.com

Codul Muncii se schimba: Beneficiile pentru angajat si angajator

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 08:23

   

Codul Muncii se schimba: Beneficiile pentru angajat si angajator
Doua dintre cele mai importante legi care privesc relatia angajat-angajator se afla in curs de modificare: un nou proiect al legii salarizarii ar urma sa fie inaintat Guvernului pentru o prima lectura de catre ministrul PSD Rovana Plumb pana la data de 1 octombrie, iar Codul Muncii va fi modificat de Parlament.

Ambele proiecte sunt, insa, insuficient dezbatute:

Legea salarizarii este pusa doar in discutia principalului partid de guvernare, proiectul lipsind de pe sectiunea "transparenta decizionala" a Ministerului Muncii.
Codul Muncii este trimis la camera decizionala dupa adoptarea tacita in Senat, deci fara o dezbatere in plen.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In lipsa unor date oficiale legate de salarizare, despre proiectul de modificare a Codului Muncii in cele ce urmeaza, documentele fiind publice, pe pagina Senatului.

Durata maxima a timpului de munca

Proiectul de modificare a Codului Muncii pastreaza durata maxima a timpului de munca la 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

"Prin exceptie, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana", arata propunerea.

Domeniile in care se permite derogarea de la regula sunt:

  • activitati de securitate si supraveghere ce necesita prezenta permanenta (gardieni, paznici, paza si securitate)
  • activitati cu continuitate (servicii medicale, mass-media, agricultura, transport)

Modificari in favoarea angajatului

Conceput si promovat de Blocul National Sindical, proiectul de modificare al Codului Muncii, inaintat Senatului sub forma unei initiative cetatenesti, purtand peste 130.000 de semnaturi, pare in general unul favorabil angajatului.

Cateva exemple:

  • Sunt eliminate dispozitiile prin care se poate face recuperarea pe baza de acord a prejudiciului adus de salariat. Singura cale de urmat va fi in instanta
  • In perioada de proba, angajatorul poate inceta colaborarea cu cel aflat in perioada de proba daca acesta nu corespunde din punct de vedere profesional. Dupa semnarea unui contract de munca, aceasta posibilitate a angajatorului dispare
  • Salariatul care a beneficiat de cursuri/stagii de pregatire profesionala nu poate avea initiativa incetarii contractului de munca, daca respectivul curs/stagiu a durat mai mult de 1 an
  • Indeplinirea obiectivelor de performanta constituie un criteriu doar pentru majorarea salariului sau pentru promovare. Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu poate constitui motiv de concediere
  • Angajatii care au repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica beneficiaza de un spor de minim 75% din salariul de baza pentru orele lucrate in aceste zile
  • Munca suplimentara va fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile
  • Clauza de concurenta si clauza de confidentialitate produc efecte doar pe durata contractului de munca, nu si dupa incetarea acestuia

Citeste mai departe despre Modificarile la Codul Muncii - adoptate tacit de Senat: Schimbarile preconizate
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11167 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum adica?

"Indeplinirea obiectivelor de performanta constituie un criteriu doar pentru majorarea salariului sau pentru promovare. Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu poate constitui motiv de concediere"

Ce inseamna obiective de performanta? Sa inteleg ca daca un angajat chiar face ceea ce ar trebui sa faca ar trebui recompensat suplimentar?
Iar daca un angajat taie frunza la caini (si implicit nu indeplineste "obiectivele de performanta") trebuie pastrat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor