Cum iti poti motiva angajatii?

Sambata, 27 Martie 2010, ora 12:03
7266 citiri
Cum iti poti motiva angajatii?
Foto: renegadehr.net

Cum pot creste gradul de motivare a angajatilor? Aceasta este intrebarea pe care multi angajatori si-o pun, in speranta ca vor putea creste, odata cu motivarea, si productivitatea salariatilor.

Situatia este in realitate mai simpla decat s-ar putea crede. Trucul consta in a adapta nevoile individuale ale fiecarui angajat la intreg grupul de salariati, potrivit Life123.

Conform piramidei nevoilor a lui Maslow, un indivd are nevoi psihologice, de siguranta, sociale, de stima si de auto-actualizare (care vin din placerea instinctiva a omului de a fructifica la maximum capacitatile proprii, pentru a deveni din ce in ce mai bun). Aceasta ierarhizare ar putea fi aplicata foarte bine si in lumea afacerilor.

Desi teoria poate parea simplista, ea poate oferi perspective pentru managerii care cauta sa-si motiveze personalul dupa urmatoarea schema:

- Asigurarea nevoilor fiziologice: produse alimentare si apa

- Asigurarea nevoilor de siguranta: salariu, siguranta locului de munca, asigurari, alte beneficii

- Asigurarea nevoilor sociale: interactiunea cu oamenii

- Asigurarea nevoii de stima: asigurarea unei bune reputatii

- Asigrarea auto-actualizarii: asigurarea mediului pentru ca angajatul sa poata evolua.

Ce inseamna acest lucru pentru intreprinderi? Ca trebuie sa isi motiveze angajatii tinand cont de toate cele cinci trepte de nevoi. Evident, aceste nevoi vor varia in functie de fiecare individ si se pot schimba in timp. Managerii trebuie sa faca eforturi sa se concentreze asupra "nevoilor cheie" pentru fiecare angajat si sa sublinieze in fata lor ceea ce compania ofera.

Ca manager, este esential sa faci diferenta intre punctele forte si punctele slabe cand vine vorba de motivarea personalului. Totodata, este bine sa tineti cont de:

- Frica poate fi un motivator bun, dar este eficienta doar pentru o scurta perioada de timp. Pe termen lung, frica franeaza creativitatea si promoveaza un mediu de lucru mai negativist.

- Nu poti motiva cu adevarat angajatii, dar ai posibilitatea de a crea o atmosfera in care angajatii sunt recompensati pentru ca iau initiativa.

- Ce te motiveaza pe tine nu ii motiveaza neaparat si pe cei care lucreaza pentru tine. Fiecare individ are nevoie usor diferite.

In functie de structura si bugetul companiei, ati putea lua in considerare:

- Nominalizarea "angajatul lunii". Recompensa in sine nu trebuie sa fie una materiala neaparat, ci poate fi sub forma de recunoastere pe scara larga a abilitatilor unui angajat.

- Organizarea de evenimente speciale, acordat de mici surprize sau sa faceti cinste cu un pranz.

- Oferirea de bilete gratuite la film sau concerte sau acordarea de tichete cadou.

Unele companii aleg sa utilizeze bunusurile ca principala recompensa motivationala. Folosirea excesiva a acestui sistem nu va mai fi eficieta, deoarece angajatii vor ajunge sa se astepte la a primi bnusuri, iar ce este previzibil nu va mai motiva.

Trimiterea personalului la seminarii sau alte evenimente legate de pozitia sau de functia lor poate fi foarte benefica: angajatul se simte apreciat si retine mai bine o informatie.

Daca managerii vor tine cont de aceste mici "reguli" nescrise, atunci cu siguranta veti reusi sa crsetetia gradul de motivare al angajatilor si veti mari productivitatea firmei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#motivare angajati, #motivare angajatori, #performanta angajati , #angajatori