Companiile incep sa uite de criza si reincep goana dupa angajati. Se cauta specialisti in vanzari si in productie

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:32
8730 citiri
Companiile incep sa uite de criza si reincep goana dupa angajati. Se cauta specialisti in vanzari si in productie
Joburi, angajatori, piata muncii SURSA: https://pixabay.com/ro/photos/succes-femeie-de-afaceri-cariera-2697951/

Angajatorii sunt nerabdatori sa recupereze pierderile pricinuite de perioada crizei si repornesc planurile de dezvoltare. Astfel, 30% dintre companiile din Romania si-au pastrat planurile de recrutare stabilite la inceputul anului, pastrand acelasi numar de pozitii noi pentru care vor face angajari in a doua parte a anului, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru urmatoarele doua luni vor fi in vanzari si promovare online (47%), precum si in productie (33%), segmente care au o contributie importanta la revenirea business-ului.

Pentru unii patroni, un angajat bun ramane un activ valoros

Impactul crizei Covid-19 s-a tradus, in perioada starii de urgenta, in afaceri mai mici cu pana la 25% pentru 27% dintre companiile participante la sondaj, in timp ce 20% si-au injumatatit practic veniturile. Totusi 23,3% dintre firmele chestionate au declarat ca activitatea lor s-a desfasurat in mod normal in perioada starii de urgenta, fara a fi redusa. Peste 40% dintre angajatori spun, insa, ca si-au pastrat intacta echipa - nu au facut concedieri (46,7%) si nici nu si-au trimis salariatii in somaj tehnic in aceasta perioada (40%), iar 23,3% chiar au facut noi angajari.

Dupa ce au trecut de faza de reactie rapida in gestionarea crizei sanitare, in care s-au concentrat prioritar asupra sigurantei angajatilor si a supravietuirii afacerii, aproape jumatate (47%) dintre angajatori afirma ca si-au pregatit un plan de continuitate a business-ului, in timp ce 30% dintre firme nu s-au gandit la o mai buna functionare a activitatilor in noul context.

Mutarea pe online

Astfel, 40% dintre companii intentioneaza sa mute in mediul online o parte mai mare din activitate in urmatorul an, in timp ce alte firme iau in calcul extinderea si in alte sectoare ale economiei (13,3%), reducerea semnificativa a spatiilor de birouri (10%) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3%). In cazul a 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbari majore.

Dupa relaxarea masurilor pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si iesirea din starea de urgenta, 36,7% dintre angajatori spun ca si-au chemat toti angajatii la birou inca din luna mai. Studiul arata ca in cazul a 23,3% dintre firme activitatea a fost reluata gradual, in prima faza cu mai putin de un sfert dintre salariati inapoi in birouri, iar alte 20% dintre firme au continuat sa lucreze in regim remote.

Cand vine vorba despre masurile luate pentru protejarea angajatilor impotriva infectarii cu virusul COVID-19, 83,3% dintre participantii la sondaj ofera dezinfectanti angajatilor, dar si masti (70%) si manusi (43,3%), dezinfecteaza cu regularitate spatiile de lucru (76,7%), au achizitionat si termometre pentru luarea temperaturii (26,7%) sau au rearanjat birourile pentru a mari distanta dintre angajati (33,3%). Tot pentru a asigura angajatilor distantarea sociala la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de varf (16,7%) sau au rearanjat turele pentru a nu se suprapune (13,3%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 1-15 iunie 2020, pe un esantion de aproximativ 150 de companii mici si medii din Romania.

Avertismentul economiștilor pentru români: „Din 2025, după alegeri, vor fi falimente". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
Avertismentul economiștilor pentru români: „Din 2025, după alegeri, vor fi falimente". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
Deciziile marilor companii de a invita angajații să-și dea demisia reflectă în bună măsură stadiul „sănătății" economiei din România. Cel mai recent exemplu vine de la Dacia, din...
Atenție la aspiratoarele robot! Hackerii pot accesa camera video și microfonul de la distanță. Ce model este afectat
Atenție la aspiratoarele robot! Hackerii pot accesa camera video și microfonul de la distanță. Ce model este afectat
Un nou raport privind securitatea dispozitivelor inteligente aduce în prim-plan riscurile asociate utilizării unor aspiratoare robotizate echipate cu camere video și microfoane. Conform unei...
#joburi romani, #angajatori, #angajari Romania, #criza, #locuri munca Romania, #ejobs , #angajatori
  1. Atenție la aspiratoarele robot! Hackerii pot accesa camera video și microfonul de la distanță. Ce model este afectat
  2. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează remote
  3. Haosul facturilor la energie. Cum se poate schimba schema de plafonare: „Țiriac nu devine mai bogat dacă plătește mai puțin la căldură”
  4. Un adblocker a fost eliminat de pe browser popular. Compania susține că unealta colecta datele personale ale utilizatorilor
  5. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  6. Zvonurile despre noul iPhone 17 Slim sugerează un upgrade important realizat de Apple
  7. Google ar putea lansa Android 16 mai devreme decât de obicei. Când ar putea ajunge pe piață
  8. Apple se pregătește de un update major! Pe ce dispozitive va rula iOS 18.1 cu funcții AI și ce va oferi nou
  9. Apple se pregătește de o toamnă aglomerată. Ce dispozitive urmează să lanseze gigantul tech
  10. În ce direcție se îndreaptă prețurile alimentelor în România: „Au fost semnale de alarmă. Seceta a avut un impact foarte mare”