Conditii mai stricte de angajare a strainilor in firmele din Romania

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 07:20
5522 citiri
Conditii mai stricte de angajare a strainilor in firmele din Romania
Foto: Mirela Oprea/Arhiva personala

Regulile privind incadrarea in munca a salariatilor straini se schimba incepand din aceasta luna.

Mai precis, potrivit unui act normativ ce intra in vigoare in 28 noiembrie, cei care doresc sa angajeze straini trebuie sa obtina un nou document de la Inspectoratul General pentru Imigrari.

Noile prevederi sunt cuprinse in OG nr. 25/2014, publicata in Monitorul Oficial inca din 29 august 2014, ce stabileste ca toti strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca doar in baza avizului de angajare obtinut de angajatori.

Documentul se va elibera de catre Inspectoratul General pentru Imigrari in baza unei cereri si a mai multor documente depuse de angajator, dintre care:

  • a)copia documentului de trecere a frontierei, valabil, al strainului pe care intentioneaza sa il incadreze in munca si, dupa caz, copia permisului de sedere temporara in Romania al acestuia;
  • b)doua fotografii tip 3/4 ale strainului;
  • c)declaratia pe propria raspundere a strainului ca este apt din punct de vedere medical pentru a fi incadrat in munca si ca are cunostinte minime de limba romana;
  • d)fisa postului pentru locul de munca vacant.
  • In acelasi timp, angajatorul persoana fizica trebuie sa depuna si copia actului sau de identitate, dar si sa faca dovada indeplinirii anumitor conditii generale.

    Mai precis, conform noilor reglementari, angajatorul trebuie sa desfasoare efectiv activitatea pentru care solicita incadrarea in munca a strainului si sa aiba platite obligatiile catre bugetul de stat pe ultimul trimestru, anterior depunerii cererii.

    De asemenea, trebuie sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune prevazuta de Codul muncii ori pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie, dar si sa nu fi fost sanctionat pentru netransmiterea Revisal cu elementele contractului individual de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

    Asadar, pentru a demonstra ca indeplineste toate conditiile impuse de lege, angajatorul trebuie sa prezinte si:

    1. certificatul de inmatriculare sau inregistrare in registrul comertului ori certificatul de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor, in copie si in original;
    2. certificatul constatator din care sa rezulte ca in registrul comertului sau, dupa caz, in Registrul asociatiilor si fundatiilor nu au fost inregistrate mentiuni privind deschiderea procedurii falimentului
    3. certificatul de atestare fiscala emis de administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi are sediul social sau profesional ori, dupa caz, domiciliul angajatorul, privind achitarea obligatiilor catre bugetul de stat la sfarsitul trimestrului incheiat anterior depunerii cererii
    4. cazierul judiciar

    Mai mult decat atat, dispozitiile ce se aplica de-acum impun angajatorului sa faca dovada indeplinirii si a unor conditii speciale, in functie de tipul de lucrator ce urmeaza a fi angajat.

    Spre exemplu, pentru a incadra in munca un lucrator permanent, angajatorul trebuie sa intocmeasca in mod obligatoriu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata nedeterminata sau determinata.

    In plus, strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de pregatire profesionala, experienta in activitate sau autorizare prevazute de legislatia in vigoare pentru ocuparea acelui loc de munca si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.

    Situatia stagiarilor si lucratorilor sezonieri

    Pentru a angaja stagiari, cei interesati trebuie sa faca dovada publicarii intr-un cotidian a unui anunt, copia ofertei ferme de angajare si copia contractului de stagiu incheiat sau care urmeaza sa se incheie.

    In ceea ce priveste angajarea lucratorilor sezonieri, procedura este si mai simpla, intrucat angajatorii nu trebuie decat sa prezinte copia ofertei ferme de angajare si curriculum vitae al strainului.

    Cat costa avizul de angajare?

    Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare se va depune de catre angajator la formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari in a carei raza de competenta isi are sediul angajatorul. Conform dispozitiilor, documentatia necesara obtinerii avizului de angajare poate fi depusa de orice persoana care are calitatea de reprezentant al angajatorului.

    Cererea se va solutiona in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia, iar cererea de eliberare a avizului de angajare formulata de angajatorul unui posesor de Carte albastra a Uniunii Europene obtinuta intr-un alt stat membru se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primirii. In schimb, in cazurile in care, pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a avizului, sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

    La eliberarea avizelor de angajare, angajatorul plateste un tarif in lei, echivalent a 200 euro. Pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri si pentru incadrarea in munca a unui strain titular al dreptului de sedere temporara pentru studii dupa absolvirea acestora sau titular al dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, suma de plata va fi de 50 euro.

    Strainii ce pot fi angajati fara aviz de angajare

    Desi prevederile actului normativ stipuleaza clar ca angajatorii sunt obligati sa obtina acest aviz, exista si unele exceptii de la regula.

    Astfel, potrivit OG nr. 25/2014, nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor din urmatoarele categorii:

    1. strainii al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state;
    2. strainii care urmeaza sa desfasoare activitati didactice, stiintifice sau alte categorii de activitati specifice cu caracter temporar in institutii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din Romania, in baza unor acorduri bilaterale sau ca titulari ai unui drept de sedere temporara pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica, si personalul cu calificare speciala, in baza ordinului ministrului educatiei nationale, precum si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, in baza ordinului ministrului culturii;
    3. strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome;
    4. strainii care sunt numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in conformitate cu actele prevazute de legislatia romana care fac dovada in acest sens;

    De asemenea, pot fi incadrati in munca fara aviz si strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei, cei care au dreptul la sedere temporara pentru studii, precum si cei cu drept de sedere temporara pentru reintregirea familiei in calitate de membri de familie ai unui cetatean roman.

    Nici pentru strainii care au beneficiat anterior de un drept de sedere pe teritoriul Romaniei de cel putin 3 ani sau care au dobandit o forma de protectie in Romania nu este necesar avizul de angajare.

    "Strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi", se mai arata in reglementarile intrate deja in vigoare.

    Mirela Oprea

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #angajare straini Romania, #angajati straini Romania , #angajatori