De ce nu ar trebui sa lucram mai mult de opt ore pe zi

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 15:24
9027 citiri
De ce nu ar trebui sa lucram mai mult de opt ore pe zi
Foto: Quartz

Firme la inceput de drum, companii din industria IT, precum si alte societati isi tin angajatii peste program. Insa daca aceasta practica devine o obisnuinta, atunci toata lumea are de pierdut.

Initial, pot da impresia ca sunt doar exceptii, fie ca e vorba de lansari de produse, expozitii sau ultimele retusuri la un proiect important. Insa toate acestea se fac in timpul liber al angajatului.

Vrei sa iti dai demisia? Ce motive sunt cu adevarat intemeiate

Alteori, munca alocata nu se incadreaza in programul fixat, iar cea mai frecventa cauza o reprezinta planificarea ineficienta a timpului.

Indiferent de factorul declansator, angajatii sunt chemati sa salveze situatia, sacrificandu-si viata personala pentru binele companiei.

Dar daca acestea devin o obisnuinta, atunci nimeni nu castiga, deoarece intervine suprasolicitarea, care "mananca" din productivitate, scrie Business Insider.

Beneficiile unei ture de opt ore

Insa exista o metoda prin care poti evita aceste situatii, angajatii nu vor fi nevoiti sa munceasca mai mult de opt ore pe zi si, in acelasi timp, iti poti creste si afacerea.

Sursa citata da ca exemplu firma BambooHR, care ofera un program flexibil muncitorilor, astfel incat acestia isi pot duce dimineata copiii la gradinita sau scoala, isi pot face timp sa mearga la turnee, concerte sau alte activitati impreuna cu ei, sau pot pleca vinerea mai devreme pentru ca se duc in excursie cu familia in weekend.

In acest mod, acestia au timp sa faca lucrurile care le plac sau de care au nevoie, astfel ca se intorc la munca mai odihniti si cu bateriile incarcate, iar productivitatea lor creste.

Sursa citata aminteste decizia luata de producatorul auto Ford in 1926, cand patronul Henry Ford a implementat tura de opt ore, pentru ca angajatii sai sa aiba mai mult timp pentru familii si hobby-uri. Schimbarea s-a tradus printr-un entuziasm marit la locul de munca, astfel ca angajatii au lucrat mai bine, intr-un interval mai scurt de timp.

Acest program ne ajuta sa ne concentram mult mai bine pe aspectele-cheie ale afacerii, sa comunicam mai eficient si sa facem planuri mai realiste.

Sursa citata arata ca daca oamenii sunt pasionati, entuziasmati sau incantati de ceea ce fac, atunci productivitatea nu are unde sa se indrepte decat in sus.

"Creativitatea si gandirea lucida conduc la progrese si solutii. Iar aceasta politica nu a afectat cresterea afacerii. Compania, angajatii si clientii nostri au beneficiat de pe urma faptului ca acordam timp pentru familie si prieteni", au spus reprezentantii BambooHR.

Compania unde angajatii lucreaza doar 4 zile pe saptamana

Exista si antreprenori mai indrazneti, care au implementat un program de lucru de doar 4 zile pe saptamana, scrie Think Progress.

Cele 70 de persoane care lucreaza la Treehouse, o companie online care invata persoanele curioase despre tehnologie, au vinerea libera si sunt platite ca si cand ar lucra full-time. Totusi, cifra de afaceri a crescut cu 120%, firma a inregistrat vanzari de peste 10 milioane de dolari anual si are peste 70.000 de clienti.

Directorul companiei, Ryan Carson, apreciaza calitatea muncii subalternilor, care este superioara. "32 de ore de munca (pe saptamana - n.red.) de calitate sunt mai bune ca 40 de ore in care treaba este facuta de mantuiala", mai ales ca impactul asupra angajatilor este "foarte important", a sustinut antreprenorul.

Desi e dificil de cuantificat impactul acestui program asupra rezultatelor companiei, omul de afaceri este multumit de rezultat.

El si-a amintit momentul in care un subaltern i-a marturisit ca ar vrea sa lucreze aici cel putin 20 de ani.

"De multe ori, programatorii mei au refuzat slujbe la Facebook sau Twitter. Prima intrebare pe care ei le-au pus acestor companii a fost: 'se lucreaza doar 4 zile pe saptamana?'. Evident, raspunsul a fost negativ", a adaugat acesta.

Ryan Carson recunoaste faptul ca nu toate companiile isi permit sa fie inchise vinerea, insa pot incerca un alt model prin care angajatii sa lucreze tot 4 zile pe saptamana. "Unii pot lucra de marti pana vineri, altii de luni pana joi si asa mai departe", a sugerat antreprenorul.

Oamenii de stiinta au studiat si ei acest aspect si au descoperit ca munca indelungata poate fi productiva pe termen scurt, insa oamenii nu se descurca la fel de bine pe termen lung.

Mai mult, in tarile unde orele de lucru sunt mai putine, productivitatea e mai mare, arata Think Progress. De exemplu, grecii muncesc 2.000 de ore pe an, in medie, in timp ce germanii 1.400, dar productivitatea lor e mai mare cu 70% fata de cea a elenilor.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#beneficii munca 8 ore, #beneficii ore mai putine munca, #ore putine munca , #angajatori