De ce nu ar trebui sa muncesti peste 40 de ore pe saptamana

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:50
4064 citiri
De ce nu ar trebui sa muncesti peste 40 de ore pe saptamana

Productivitatea unui angajat este maxima atunci cand lucreaza 40 de ore pe saptamana si nu mai mult, 50, 60 sau chiar 70 de ore, asa cum se intampla in lumea corporatista americana.

In utlima vreme, s-a discutat admirativ pe tema marturisirii facute de unul din sefii de la Facebook, Sheryl Sandberg, care a recunoscut, dupa ani de zile de pastrare a secretului, ca pleaca de la birou la 17.30 in fiecare zi, pentru a petrece timp cu copiii sai, scrie Time.

Ceea ce e socant este ca Sandberg a simtit nevoia sa ascunda ani de zile acest fapt, avand in vedere ca toate cercetarile din ultimul secol arata fara urma de dubiu ca productivitatea descreste atunci cand lucrezi peste 40 de ore pe saptamana.

La inceputul anilor 1900, compania Ford Motor a facut zeci de teste pentru a descoperi cantitatea optima de ore de munca pentru productivitatea angajatilor. A descoperit ca cifra magica este 40 de ore pe saptamana - si daca se mareste, spre exemplu, cu 20 de ore, se constata o mica crestere a productivitatii, insa dureaza doar 3-4 saptamani, dupa care devine o adevarata problema.

Potrivit sursei, oricine munceste intr-un mediu corporatist stie ca aceasta regula este valabila pentru angajatii din birouri: oamenii care lucreaza 40 de ore pe saptamana realizeaza mai multe decat cei care muncesc in mod regulat 60 de ore sau chiar mai mult.

Mai mult, cei care lucreaza in mod constant mai mult decat cele 40 de ore pe saptamana sufera de simptomul "burnout" (epuizarii), si incep sa aiba, inevitabil, probelme personale care ii impiedica sa munceasca.

Cei care sustin orele lungi de munca dau drept exemplu tari precum Thailanda, Coreea si Pakistanul, argumentand ca ar crea un avantaj competitiv. Insa faptele nu demonstreaza acelasi lucru: in sase din cele 10 cele mai competitive tari din lume - Suedia, Finlanda, Germania, Olanda, Danemarca si Marea Britanie, este ilegal ca angajatorii sa ceara o saptamana de lucru peste 48 de ore.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#angajat 40 ore spatamana, #productivitate 40 ore saptamana , #angajatori
Comentarii