Guvernul italian vrea sa reduca somajul in randul tinerilor printr-un program care presupune ca angajatii aflati aproape de varsta pensionarii sa cedeze din orele de lucru in favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i, totodata, ca "mentori", masura ce ar putea avea succes si in Romania.
"Initiativa ar trebui incercata, este un experiment care ar trebui sa fie pus in practica, pentru ca somajul in randul tinerilor devine o problema deosebit de grava si exista riscul unei generatii pierdute daca nu se face ceva in aceasta directie.
La inceput, ar putea fi aplicata pe un esantion, iar apoi la scara larga, pentru ca nu toate companiile sunt pregatite sa faca asa ceva", a precizat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Planul italienilor ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori si ar ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor locuri de munca, sustine ministrul Muncii, Enrico Giovannini.
In linii mari, initiativa prevede ca angajatii care se apropie de varsta pensionarii sa lucreze cu jumatate de norma, cedand unui tanar restul programului de lucru.
Italia face planuri pentru tineri - Varstnicii vor munci mai putin
Firmele ar avea asigurat nivelul de munca cu norma intreaga, insa ar plati mai modest angajatii tineri. In plus, pentru ca cei in varsta sa primeasca un salariu intreg, guvernul le va plati diferenta din suplimentarea contributiilor sociale.
Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan, sustine ca poate fi implementata si o alta formula a schemei de sprijin.
"De exemplu, in ultimii cinci ani inainte de pensionare, persoanele sa lucreze in regim 80/20 activ/mentorat pana la 20/80, la varsta de 65 ani", a spus Cristian Parvan.
Adica de la o pondere de 80% din timpul de lucru pentru persoanele care se apropie de varsta pensionarii sa se ajunga la 20% la finalul perioadei.
"Acest lucru se poate completa cu reformarea sistemului de invatamant tehnologic, pe sistem dual sprijinit de Germania, Austria si chiar de companii ce au nevoie de oameni calificati", a opinat reprezentantul AOAR, pentru Ziare.com.
Planul a fost descris de Enrico Giovannini drept "costisitor, dar posibil", in conditiile in care ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori si ar ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor locuri de munca, scrie Wall Street Journal.
Avocata Laura Gheorghe, membra a Casei de Avocatura Coltuc, saluta intitiativa, precizand ca ar facilita intrarea tinerilor in campul muncii si ar elimina din piedicile care exista la incheierea unor contracte individuale de munca.
"Din punctul nostru de vedere reglementarea ar stimula angajatorii, pentru ca au forta de munca tanara. In conditiile actuale ar fi de admirat sa se aplice si tarii noastre o astfel de initiativa", a precizat aceasta, pentru Ziare.com.
Care este situatia in Romania
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a precizat ca somajul in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani a crescut in Romania in ultimii patru ani de la 18,6% la 23%.
Totusi, nivelul acestuia este mai mic decat in alte tari din UE, depasind 50% in Grecia si Spania. In Italia, indicele se ridica la 38,4%.
Ministerul Muncii a pregatit mai multe masuri prin care sa fie stimulata angajarea tinerilor, precum Planul National de Stimulare a Ocuparii Tinerilor, dar deocamdata acestea au intarziat pe traseul aprobarii legislative.
Ministrul a mai anuntat ca pregateste implementarea angajarii tinerilor pe perioada verii, intr-un stadiu de practica.
Romania are nevoie si de o reformare a sistemului de invatamant
Romania trebuie sa investeasca mai mult in forta de munca, insa problema este mai profunda si nu se poate rezolva prea repede, in conditiile in care intregul sistem de educatie si pregatire profesionala nu este construit in mod potrivit, sustine analistul Aurelian Dochia.
"Multi se uita la sistemul german, care are o rata de succes mai mare decat in alte tari, acolo se face o incadrare si integrare a tinerilor de timpuriu si nu s-a pierdut legatura cu formarea oamenilor in zona de meserii", a precizat analistul.
Ucenicia da batai de cap
Ucenicia este o modalitate prin care firmele pot angaja tineri si ii pot forma la locul de munca.
In decembrie 2012, guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea si completarea acestei legi. Printre revizuiri se numara si faptul ca contractul de ucenicie include un contract de munca, clauze cu privire la calificarea pe care o dobandeste ucenicul, numele coordonatorului de ucenicie si denumirea calificarii obtinute de ucenic, locul/locurile in care se desfasoara activitatea de formare profesionala etc.
Conform legii, ucenicia la locul de munca reprezinta "formarea profesionala realizata in baza unui contract de ucenicie la locul de munca", iar programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca "constituie parte integranta a contractului de ucenicie la locul de munca". Ucenicia la locul de munca se adreseaza "tinerilor care doresc sa se concentreze pe invatare, pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de munca".
Ucenicii sunt platiti cu salariul minim pe economie, in baza unui contract de munca incheiat pe perioada determinata.
Ulterior, in 2013, s-au mai adus unele modificari acestei legi, printre care si eliminarea varstei maxime a ucenicului, care era de 25 de ani, acestea fiind aprobate de Camera Deputatilor, care este for decizional. In aceste conditii, deputatul UDMR de Mures Kerekes Karoly a declarat recent ca actul normativ nu se mai adreseaza exclusiv tinerilor si ca va semnala acest lucru presedintelui Traian Basescu, care ar putea sa o intoarca la Comisia de Munca.
Doar 80 de tineri si-au gasit de lucru prin astfel de programe, in 2012, conform datelor Ministerului Muncii. Pentru fiecare ucenic, firma primeste de la stat cate 300 de lei pe luna.
Ce alte masuri a luat Guvernul pentru tineri
Guvernul a adoptat recent un memorandum care vizeaza implementarea unei scheme pilot ce va avea ca grup tinta 5.000 de tineri absolventi de liceu care nu au fost declarati admisi la examenul de Bacalaureat.
"Schema pilot de tip 'Garantii pentru tineri', finantata prin POSDRU 2007-2013, va contribui la utilizarea la maximum a finantarii, in acord cu prevederile Recomandarii Consiliului Uniunii Europene, si va creste oportunitatile de acces ale tinerilor la piata muncii.
Schema pilot va avea ca grup tinta 5.000 de tineri absolventi de liceu care nu au fost declarati admisi la examenul de Bacalaureat. Implementarea acestei scheme pilot va permite identificarea unui set eficient de masuri, adaptat specificului national, pe baza caruia se va proiecta Schema de garantii pentru tineri 2014-2020", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.
De asemenea, Guvernul a lansat si un program de stimulare a tinerilor care vor sa isi deschida o afacere. Astfel, intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro. Finantarea acopera 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinantare. Pentru acest an, bugetul este de 25 milioane de lei.
Statul ajuta tinerii afaceristi: Cum pot primi 10.000 de euro pentru proiecte
"Initiativele si facilitatile pentru incurajarea tinerilor nu pot sa functioneze la scala larga pentru ca necesita sume foarte mari de bani. Trebuie sa lucram in paralel, pe langa astfel de masuri experimentale, trebuie sa se faca mai multe si in sistemul de invatamant si pregatire profesionala", a explicat analistul Aurelian Dochia.
Pe de alta parte, Romania este una din tarile care se confrunta cu procesul de imbatrinire rapida a populatiei.
"Ponderea persoanelor de pe 65 de ani este in crestere si va reprezenta o problema mare pentru economie, deoarece la un moment dat va exista un deficit de forta de munca", a adaugat analistul.