Micile afaceri la negru, incurajate chiar de stat

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 11:44
5996 citiri
Micile afaceri la negru, incurajate chiar de stat
Foto: Observator

Acolo unde lumea este in curs de dezvoltare, dar si acolo unde a ajuns mai mult sau mai putin dezvoltata, munca la negru e in floare.

S-a incetatenit chiar ideea ca nu poti face o mica afacere cu adevarat prospera, decat daca ai imaginat putina inginerie financiara, suficienta pentru ca oricine vine sa te verifice, sa faca imediat cale intoarsa, zicand ca a gresit adresa - comenteaza Project Syndicate.

Trei sisteme "la negru"

In principiu, aproape nu exista economie unde sa nu fie amatori de munca la negru. Pentru unii, la negru inseamna societate neinregistrata nicaieri, ceva care pur si simplu nu exista in niciun fel de scripte, desi functionaza perfect, efectueaza cumparari, vanzari, plateste salarii si inregistraza profit.

Aceasta este forma cea mai curajoasa, cea mai riscanta, dar si cea mai profitabila. Asemenea forma n-ar fi posibila, daca functionarii corupti ai statului nu s-ar face ca nu o observa, atunci cand ea se afla chiar in fata lor.

Pentru altii, la negru inseamna o societate inregistrata, dar care nu todeauna face acte, ba chiar anagajeaza si salariati dispusi sa accepte banii "de la mana, la mana", fara state, fara impozite, fara contributii. Ei nu vor avea niciodata pensii sau asigurari de sanatate.

Baza unei asemenea activitati este cotabilitatea dubla. Simplu: doua registre pentru cumparari, doua pentru vanzari, doua state de salarii. O varianta pentru functionarul venit in control si care gaseste totul in regula, iar alta pentru patron unde totul este si mai in regula.

Exista si a treia varianta, a socotelilor la negru, acelea cand contabilitatea este corecta, contabilul are un singur rand de acte, dar patronul da, din cand in cand, un "tun" pe cont propriu. Tunul nu numai ca nu exista in acte, dar nici contabilul nu stie de el, iar daca a aflat intamplator, atunci chiar ca si-a dat foc la valiza.

Munca la negru exista pe toate continentele

Fenomenul are proportii mari in tarile emergene, dar el exista si in zonele slab devoltate din Africa Centrala, din unele parti ale Asiei sau ale Americii Latine. Nu lispeste nici in tari ale Europei de Est, intrucat cele aflate in UE se adapteaza greu normelor europene iar cele din afara UE - in general provenite din fosta URSS - nici nu incearca.

Observand proportiile fenomenului, este normal sa te intrebi cum este posibil ca nicaieri organele fiscale ale statelor sa nu reuseasca stavilirea lui, sau macar descurajarea unui asemenea angajator.

Problema insa nu porneste de la cel care angajeaza. Ea porneste de la angajatul insusi, cel momit sa se angajeze la negru si inselat, desi stie ca va ramane fara pensie si asistenta medicala. El incurajeaza sistemul, pentru ca nimeni nu ajunge sa fie angajat altfel, decat numai de buna voie.

De ce o face? De nevoie. In tarile putin dezvoltate, producatorii si-au amplasat afacerile pe terenuri ieftine, departe de zonele locuite si de acces la mijloacele de transport in comun, fara sa tina seama de interesul social al agajatului.

Angajandu-l la negru, angajatorul ii face si favoarea de a-l transporta de acasa la uzina. Cu asta, l-a facut dependent de afacerea sa, de salariul oferit si imposibil de refuzat, intrucat omul n-are alta varianta.

Concurenta neloiala

In schimb, angajatul sta la dispozitie exact pentru muncile slab platite si in general fara pretentii privind calificarea: constructii, reparatii de tot felul, terasamente, cafenele si comert cu amanuntul adesea efectuat chiar de la domiciliul patronului, prin fereastra casei transformata in ghiseu.

Degeaba incearca statele sa aplice amenzi angajatorilor, atata timp cat si angajatii sunt interesati sa lucreze la negru, unde li se asigura transportul, ba uneori chiar si culcusul.

Amenzile aplicate patronului nu vor curma activitatea la negru, cata vreme insusi cel angajat se roaga de angajator sa-l angajeze, in orice conditii. N-o va curma nimeni niciodata, daca angajatul nu va avea mijloace de transport convenabile si diversificate, acces la locuinte, scoala pentru copii si astfel libertatea sa se agajeze oriunde, pe salariu negociat si impozitat.

Altfel, micii intreprinzatori la negru vor prospera in continuare, iar intre ei si ceilalti producatori, va continua aceeasi concurenta neloiala, in fata careia nu vor ajuta nici uriasele amenzi impotetice incasate de acestia si nici spaga, mai modesta, dar mult mai sigura.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#munca la negru, #angajati negru, #angajati fara acte , #angajatori
Comentarii
Poza Ianis
Ianis
rank 1
Nicaieri, dar nicaieri nu exista constiinta pura!