Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile

Luni, 07 August 2017, ora 18:46

   

Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
Guvernul a emis vineri o ordonanta de urgenta prin care se fac modificari importante in Codul Muncii, iar luni aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, de acum a fost instituita obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a orelor de lucru prestate zilnic de fiecare salariat. Guvernul sustine ca astfel combate munca la negru.

Guvernul arata ca legislatia romaneasca nu prevedea o definitie a muncii nedeclarate si ca, pana acum, Codul Muncii sanctiona doar fapta de a primi la munca o persoana fara incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca anterior inceperii activitatii, nu si alte forme in care se manifesta munca nedeclarata.

"In acest context, se impune adaptarea legislatiei nationale la noile provocari cu care se confrunta autoritatile in demersul de prevenire si combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situatiilor care constituie munca nedeclarata, reglementare fara de care aceste fapte nu pot fi sanctionate", se arata in OUG publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, in document se arata ca "angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru". Anterior, legislatia prevedea ca angajatorul era obligat sa tina evidenta orelor de lucru.

Actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata, precum:

- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii - amenda: 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii - amenda: amenda 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat - amenda 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial - amenda 10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Se inaspreste si regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite pana in prezent, pentru incadrarea faptei ca si contraventie si cresterea cuantumului amenzii contraventionale aplicate.

"In cazul constatarii savarsirii uneia dintre fapte (...) inspectorul de munca dispune, ca sanctiune complementara, sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, conform procedurii de sistare elaborate de Inspectia Muncii si aprobate prin ordin al ministrului Muncii si Justitiei Sociale", conform OUG.

In vederea incurajarii contravenientului la conformare si la plata benevola a amenzii contraventionale, s-a instituit posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare.

Alta modificare stabileste ca primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

A.G.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14417 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Te-o
rank 5
Sanctionarea folosirii muncii la negru este corecta intr'o tara
cu un sistem functional!
In Romania unde sute de mii de oameni umbla hamesiti pe strazi in cautarea unor zile de munca pentru a-si hrani copii ,va avea efecte catasrtrofale!
Si cand te gandesti ca PSD se pretinde..socialist!
dragnea este panicat ca nu poate onora promisiunile populiste celor care au votat PSD(18% din electorat)desi a facut praf investitiile,dar loveste in cei mai napastuti!Teo
padrone
rank 5
Aparenta de bun simt vs realitatea flagranta, caz banal: ca construc
-tor sau agricultor, incepi o lucrare "cinstita", contractata si supervizata de politica acerba a statului; intervine o situatie naturala necontrolata si neaprobata de statul de drepturi care este: furtuna, tornada, grindina, samd si ca sa mai salvezi ceva apelezi rapid la niste oameni sa te ajute...
Pai daca nu ai termometrul la ora al angajarilor + derularea dezamorsarii situatiei, esti in pom; ca si statu dealtfel, numai ca el decide inca din prea multa sensibilitate si grija, desigur!
PS Asa a inceput statul sa lupte impotriva evaziunii fugarind shaormarii, covrigarii, buticarii, in conditiile in care marii evazionisti recunoscuti au o relatie speciala cu fiscul administrat de acelasi stat: hotului de hot i-e frica ca si boierului de sluga "ieducata" lenesa, hoata si descurcareata. Aproximativ definitia democratiei pesede: sa faci ce zice popa si boierul, nu ce fac DANSII, ca ei ie persoane speciale!
cop4you
rank 5
Guvernul dragnea e "glumet"?
Munca la negru inseamna in statul de drept, capitalist: sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale. Atat. Statul vrea bani pentru a investi (vorbesc la general, nu de dragnea) in infrastructura, spitale, scoli, pentru a fi bani de pensii, somaj, la asigurarile de sanatate.

Prostia asta ce mai e? "obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca documentele de evidenta a orelor de lucru prestate zilnic de fiecare salariat."

Pai eu am fost (ca ex) peste 9 ore azi la firma, maine plec mult mai devreme si tot asa.
Am un cont de timp, ca un cont bancar, bun pentru ambele parti. Nici un fisc din lume nu cere pontajul.
Apropo: sparlamentarii vin luni pe la pranz si pleaca miercuri. Pe astia cine-i verifica, sparlamentarul, penalul dragnea?
Utilizator sters
Depunctare
Sa observam depunctarea tuturor mesajelor dinainte. Rostul depunctării inițiale, oricat de bune note va obține ulterior mesajul el va rămane la cel mult acceptabil. Probabil ca șmecherii d'astea au fost folosite și la votul pt parlamentare. La votul pt președinte pt ca nu puteau falsifica votul diasporei, au incercat sa o impiedice sa voteze. Nu au crezut ca romanii din diaspora sunt așa de Porniți impotriva psd incat sa stea la cozi kilometrice.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor