Modificari la Codul Muncii: Un angajat in delegatie e obligat sa aiba o copie de pe contractul de munca la el?

Joi, 10 August 2017, ora 09:53
29978 citiri
Modificari la Codul Muncii: Un angajat in delegatie e obligat sa aiba o copie de pe contractul de munca la el?

Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.

Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.

O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.

Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile

OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.

Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

Modificarile privind CIM - pentru orice modificare cu privire la functia/ocupatia, tipul contractului individual de munca, durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, salariul lunar de baza, sporurile si cuantumul acestora se va intocmi un act aditional la contract, iar termenul de transmitere in Revisal va fi cu cel putin o zi lucratoare inainte ca modificarea sa intre in vigoare. (fata de 20 de zile cat era pana acum).

De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, anterior inceperii activitatii si sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.

Aceasta prevedere cu pastrarea unei copii a contractului la locul de munca genereaza in practica dificultati majore pentru unele categorii de angajatori, cum ar fi cei cu santiere in localitati diferite, agentii de munca temporara sau salariatii aflati in delegatie.

O prima solutie, explica Adrian Benta, ar fi intocmirea unui biblioraft cu toate persoanele aflate intr-un santier. O alta solutie ar fi ca fiecare salariat sa pastreze alaturi de documentele de identitate si o copie a contractului de munca, situatie aplicabila mai ales conducatorilor auto ce se deplaseaza in mai multe locatii sau persoanelor aflate in delegatie.

Ca si solutie de compromis, intrucat legea nu stabileste ca aceasta copie sa fie in format hartie, ar fi pastrarea acestor documente in format electronic ce ar fi mai usor de accesat. Aici legiuitorul ar trebui sa vina cu o detaliere suplimentara a notiunii de "copie".

Prin OUG nr. 53/2017, se reglementeaza ce inseamna munca la negru, denumita "munca nedeclarata" in actul normativ, se introduc noi obligatii privind intocmirea, modificarea si inchiderea contractului de munca, se aduc majorari ale amenzilor aplicate pentru sanctiuni contraventionale si se permite inspectiei muncii suspendarea activitatii unui angajator aflat in culpa.

In plus, munca la negru nu mai este considerata infractiune.

Mai exact, prin munca nedeclarata se intelege:

- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;

- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;

- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;

- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Din punctul de vedere al sanctionarii muncii nedeclarate, nu mai este considerata fapta penala angajarea fara contract a unui numar mai mare de 5 persoane, insa s-au majorat semnificativ amenzile date pentru aceasta situatie.

Pentru fiecare salariat aflat in situatia de munca nedeclarata, amenda este in suma de 20.000 lei, iar ca si sanctiune complementara inspectia muncii dispune suspendarea activitatii angajatorului pana la plata amenzii si eliminarea abaterii (inregistrarea contractului de munca).

Retinem faptul ca aceleasi contraventii si sanctiuni se aplica si pentru intocmirea unor contracte de munca cu timp partial, iar in realitate salariatii lucreaza norma intreaga sau in afara timpului de lucru declarat, mai arata consultantul fiscal.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#modificari Codul Muncii, #amenzi munca negru, #contract individual munca legislatie , #angajatori