Ziare.com

Modificari la Codul Muncii: Un angajat in delegatie e obligat sa aiba o copie de pe contractul de munca la el?

Joi, 10 August 2017, ora 09:53

   

Modificari la Codul Muncii: Un angajat in delegatie e obligat sa aiba o copie de pe contractul de munca la el?
Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.

Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.

O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.

Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.

Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

Modificarile privind CIM - pentru orice modificare cu privire la functia/ocupatia, tipul contractului individual de munca, durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, salariul lunar de baza, sporurile si cuantumul acestora se va intocmi un act aditional la contract, iar termenul de transmitere in Revisal va fi cu cel putin o zi lucratoare inainte ca modificarea sa intre in vigoare. (fata de 20 de zile cat era pana acum).

De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, anterior inceperii activitatii si sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.

Aceasta prevedere cu pastrarea unei copii a contractului la locul de munca genereaza in practica dificultati majore pentru unele categorii de angajatori, cum ar fi cei cu santiere in localitati diferite, agentii de munca temporara sau salariatii aflati in delegatie.

O prima solutie, explica Adrian Benta, ar fi intocmirea unui biblioraft cu toate persoanele aflate intr-un santier. O alta solutie ar fi ca fiecare salariat sa pastreze alaturi de documentele de identitate si o copie a contractului de munca, situatie aplicabila mai ales conducatorilor auto ce se deplaseaza in mai multe locatii sau persoanelor aflate in delegatie.

Ca si solutie de compromis, intrucat legea nu stabileste ca aceasta copie sa fie in format hartie, ar fi pastrarea acestor documente in format electronic ce ar fi mai usor de accesat. Aici legiuitorul ar trebui sa vina cu o detaliere suplimentara a notiunii de "copie".

Prin OUG nr. 53/2017, se reglementeaza ce inseamna munca la negru, denumita "munca nedeclarata" in actul normativ, se introduc noi obligatii privind intocmirea, modificarea si inchiderea contractului de munca, se aduc majorari ale amenzilor aplicate pentru sanctiuni contraventionale si se permite inspectiei muncii suspendarea activitatii unui angajator aflat in culpa.

In plus, munca la negru nu mai este considerata infractiune.

Mai exact, prin munca nedeclarata se intelege:

- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Din punctul de vedere al sanctionarii muncii nedeclarate, nu mai este considerata fapta penala angajarea fara contract a unui numar mai mare de 5 persoane, insa s-au majorat semnificativ amenzile date pentru aceasta situatie.

Pentru fiecare salariat aflat in situatia de munca nedeclarata, amenda este in suma de 20.000 lei, iar ca si sanctiune complementara inspectia muncii dispune suspendarea activitatii angajatorului pana la plata amenzii si eliminarea abaterii (inregistrarea contractului de munca).

Retinem faptul ca aceleasi contraventii si sanctiuni se aplica si pentru intocmirea unor contracte de munca cu timp partial, iar in realitate salariatii lucreaza norma intreaga sau in afara timpului de lucru declarat, mai arata consultantul fiscal.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28081 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Maine !!!

Maine strungarul va fi obligat sa mearga cu strungul dupa el!
-Sa poata demonstra unde lucreaza!

Firmele sunt tratate ca prezumtivi infractori!
De catre cine?
-De penalii si puscariasii(cu suspendare) din parlament si guvern!

Firmele ===> Dusmanii PSD!
Firmele ===> Dusmanii boborului!
Firmele sunt cele care nu doresc indeplinirea Programului de Guvernare,cunoscut din scoarta in scorta doar de Sultanul de Pesede!

 

Nici in SUA munca la negru nu este considerata infractiune.

Dar pe de alta parte nu exista sa poti sa eviti sa iti plateste amenzile! Iar amenzile neplatite care depasesc o anumita suma (diferita de la stat la stat) se transforma in zile de inchisoare! Poate psd-ul se gandeste si la asta.
Nu toti votantii PSD sunt asistati social sau cu mii de amenzi neplatite.

 

Vorbesti prostii !

Americanii au lucrat la Negrul Obama 8 ani. Si nu a fost nimeni la inchisoare ...

salariile mici si munca putina

Salariile mici din ROMANIA forteaza romanii sa plece in tarile din vestul Europei, SUA, Canada si alte tari. Patroni, sefii firmelor romanesti sa creasca salariile cand firma are profit. Sa fie schimbati din functie sefi departamentelor daca firma are pierderi, chiar daca au salarii mari, pentru a nu fi creata o "lene" si sa fie mereu sefi si subordonati in " priza", muncind cu efort si calitativ.

Nu, dar aproape toti ! In plus, cu asemenea prevederi tip

BAZACONII nu faci ordine. Aplica amenzi la modul serios incepand cu sefii de la alde-psd si nu mai incurca pe toata lumea cu birocratie "aiurea in tramvai" ...

Buna ziua

Intrebare: daca sint persoana fizica si "angajez" la mica intelegere muncitori la lucrari de constructie in regie proprie ce se intimpla? primesc amenda? Imi suspenda activitatea (care, cum???)? Cum pot lua cu zia muncitori sa ma ajute sa imi construiesc in regie proprie casa mea?
Alta intrebare: daca la noi la bloc avem angajata o femeie de servici la mica intelegere 1-2 ore pe saptamina ce se poate intimpla? Si daca femeia e pensionara si o platim noi la mica intelegere?.
Va multumesc pentru raspuns.

 

Munca

Blokul e asociație de proprietari ,e persoana juridica ,trebuie contract de munca 2-4 sau 8 h! Next , cand faci o construcție in regie proprie trebuie să ai diriginte de șantier ,iar oamenii angajati de diriginte nu de tine pt că nu ești autorizat ! Tu ești doar beneficiar !

Multumesc

Multumesc pentru raspuns.
O ultima intrebare: mai exista varianta cu constructia in regie proprie?

Dar de ce ar angaja la negru

Daca statul doreste sprijinirea investitiilor si aplica masurile corecte de sprijinire?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor