Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori

Duminica, 01 Mai 2016, ora 19:16
5785 citiri
Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori
Foto: Arhiva Ziare.com

In jur de 1,1 milioane de romani primesc o veste buna de Paste, avand in vedere ca salariul minim pe economie creste de la 1 mai, de la 1.050 lei brut la 1.250 lei brut. Insa masura va aduce costuri mai mari pentru unii angajatori, iar cei mai afectati vor fi cei care folosesc mana de lucru necalificata.

"Ma astept ca angajatorii care au angajati cu salarii mari sa nu majoreze salariile la toata lumea. In mod evident, angajatorii trebuie sa se conformeze cu aceasta lege.

Istoria a aratat ca odata cu cresterea salariului minim printr-o lege, vor creste si numarul de angajati cu salarii minime, ceea ce inseamna ca cei care au salariul in jur de 1.250 lei sa nu beneficieze neaparat de o crestere salariala", a spus Madalina Racovitan, partener Consultanta Fiscala in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG.

Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca daca nu dau mariri

Companiile cele mai afectate de aceasta masura legislativa vor fi cele care folosesc forta de munca necalificata, cum se intampla in constructii, agricultura sau confectii.

Un salariu minim pe economie de 1.250 lei brut inseamna ca salariatul va primi in mana 925 lei, pentru care angajatorul cheltuie 1.538 lei per salariat.

Salariul minim, mai mare de la 1 mai. Odata cu el cresc si amenzile

"Factorul taxarii e important de luat in calcul in aceasta poveste, ma astept ca IMM-urile sa fie mai afectate ca multinationalele. Pentru anumite sectoare, ma astept sa fie o problema. Cei mai afectati vor fi cei care folosesc forta de munca mai putin calificata cum ar fi constructiile, agricultura sau confectiile", a spus Racovitan.

Ea a explicat ca sunt necesare adoptarea unor masuri de relaxare fiscala, pentru ca aproximativ 60% din salariul minim merge catre angajat si 40% catre stat.

Eveniment Quarterly Report

Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Guvernul a aprobat, joi, 28 septembrie, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al...
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
#salariu minim creste angajatori, #efecte crestere salariu minim, #crestere salariu minim , #angajatori