Secretele unui interviu de angajare, povestite de vedetele Hollywood-ului

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:24
5215 citiri
Secretele unui interviu de angajare, povestite de vedetele Hollywood-ului

Cateodata nu este suficient sa fii tu insuti pentru a avea succes la interviul de angajare. Pentru a primi jobul visat trebui sa vrajesti, sa-ti cuceresti audienta, sa joci un rol si sa primesti apaluze la final, la fel ca o vedeta de cinema.

"Interviul de angajare este un spectacol, este poate chiar cea mai reala reprezentatie pe care o vei sustine vreodata, pentru ca ai la dispozitie foarte putin timp pentru a face o impresie cat mai buna", sustine Carol Godyer, un expert in comunicare ce consiliaza in fiecare zi actori, politicieni si oameni de televiziune, potrivit CNN.

Godyer este autoarea unei carti de succes intitulate "Calitatile vedetelor", ce include un capitol in care explica ce trebuie sa faci pentru a straluci la interviul de angajare, la fel ca o vedeta de cinema, cu ajutorul unor sfaturi practice oferite de actori ca Ewan McGregor si Sarah Jessica Parker.

"Auditiile actorilor seamana extrem de mult cu interviurile, urmeaza acelasi tipar", sustine Carol Godyer, explicand ca in timpul unui interviu de angajare trebuie doar sa arati o anumita latura a personalitatii tale, evident, cea agreata si de angajator.

Iata in continuare cateva sfaturi utile pentru succesul interviului tau de angajare oferite de experta in comunicare si de actori celebri cu care Godyer a lucrat de-a lungul carierei.

Gandeste pozitiv!

Nu are rost sa te prezinti la interviu daca nu esti absolut convins ca ai sanse sa reusesti, spune Carol Godyer. Daca nu crezi in tine insuti, nu vor crede in tine nici angajatorii.

"Trebuie sa crezi cu adevarat in tine. Fii convins ca ai sanse de succes, ca iti poti incepe astfel o cariera", crede si actorul Ewan McGregor.

Nu te grabi!

Emotiile, tracul si adrenalina din timpul unui interviu te fac de multe ori sa te precipiti si sa palavragesti vrute si nevrute, numai ca sa nu lasi loc unei taceri apasatoare.

Experta in comunicare iti recomanda un mic truc actoricesc ce presupune sa respiri adanc, atat intre cuvinte cat si intre ganduri, pentru a-ti pune ideile in ordine si a te asigura ca nu te ia gura pe dinainte.

Ce-i prea mult strica

De asemenea, invata sa te limitezi la a raspunde punctual la intrebari, fara a te lansa in monoloage inutile cu care iti poti plictisi sau chiar irita interlocutorul. Daca acesta va dori sa afle mai multe, te va intreba el.

"Aveam tendinta sa-mi sabotez interviurile cu prea multa vorba. Eram atat de speriat de pauzele din conversate incat le umpleam cu orice imi venea imi minte", spune Rufus Sewell, cunoscut pentru rolurile din Iluzionistul (The Illusionist) si Povestea unui cavaler (A Knight's Tale).

Potrivit unor studii citate de Godyer, a fost demonstrat faptul ca interviurile reusite sunt de obicei cele in care angajatorul vorbeste mai mult decat candidatul.

Lasa-ti corpul sa vorbeasca pentru tine

Limbajul nonverbal este si el la fel de important in timpul interviu, ca si in cazul unei reprezentatii actoricesti.

Invata sa folosesti limbajul trupului exersand in fata unei oglinzi sau a unei camere de filmat, exact cum fac actorii cand "intra in pielea personajului".

O tinuta ferma, cu spatele drept, umerii relaxati si o mina senina transmite intotdeauna incredere.

Foloseste trucurile actorilor

In momentul in care actorii devin agitati, isi pierd increderea in fortele proprii si isi uita replicile, acestia incearca sa se calmeze folosindu-se de obiectele din jur, de ancorele spatiale folosite si in tehnicile de negociere.

Godyer le recomanda candidatilor in pericol sa se concentreze asupra scaunului pe care stau, a podelei sau chiar a biroului pe care isi tin mainile, obiectele solide din jur care le pot oferi stabilitatea si siguranta de care au nevoie.

Si daca n-a fost sa fie...

"Gandeste-te la un interviu ca la o experienta... simpla parcurgere a acestui proces este de nepretuit", crede Sarah Jessica Parker, vedeta din Totul despre sex (Sex and the City).

Cei mai multi actori au la dispozitie cel mult o zi pentru a-si plange de mila, dupa care sunt nevoiti sa o ia de la capat cu forte proaspete.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#sfaturi interviu angajare, #sfaturi vedete cinema angajare , #angajatori