Stii cum sa ceri o marire de salariu? Iata cateva sfaturi

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:35
31458 citiri
Stii cum sa ceri o marire de salariu? Iata cateva sfaturi
Foto: Arhiva Ziare.com

Sa ceri o marire de salariu nu este usor, iar multi angajati sunt cuprinsi de teama, nehotarare sau rusine. Poate fi destul de stresant, iar daca nu stii cum sa abordezi situatia, atunci te vei indrepta cu siguranta catre un esec.

Inainte de a pasi in biroul sefului tau, asigura-te ca esti pregatit din toate punctele de vedere.

Cel mai mare salariu din Romania: Norocosul poate cumpara lunar doua apartamente sau trei masini de lux

Iata cateva sfaturi si sugestii despre cum sa ceri angajatorului tau o marire de salariu.

Fii realist

Cu cat sunt platiti ceilalti angajati care fac aceeasi munca ca tine? Daca nu stii, atunci iti recomandam sa te interesezi, sa iti faci o idee, fie ea si vaga, chiar si la alte companii, deoarece asa poti face o evaluare corecta a cat ar trebui sa fie salariul tau. Insa ai grija sa fii discret, pentru ca nimanui nu-i place sa fie interogat despre cat castiga.

Totusi, ia in calcul si faptul ca salariile pot fi diferite in functie de zona in care lucrezi. De exemplu, in Bucuresti, acelasi post poate fi mai bine remunerat decat intr-un oras mai mic.

Ideea de baza: seteaza-ti asteptarile in mod corespunzator.

Meriti o marire de salariu?

Desigur, cu totii simtim ca suntem valorosi, dar pur si simplu faptul ca lucrezi pe acelasi post de o anumita perioada de timp nu inseamna neaparat ca meriti o marire de salariu. Doar daca apari la munca si faci ceea ce se cere de la tine nu iti da neaparat dreptul la o marire de salariu.

Fa o lista cu realizarile tale si motivele pentru care crezi ca meriti mai multi bani. In caz contrar, va fi un drum lung pentru a justifica cererea ta daca nu poti arata concret sefului tau de ce esti valoros pentru companie.

Decide ce vrei

Gandeste-te si cu cat iti doresti sa-ti creasca salariul si fii pregatit sa negociezi. Iti sugeram sa ceri initial putin mai mult decat suma pe care o ai in minte, apoi sa fii pregatit sa accepti si mai putin. Desi este tentat sa ceri initial o marire semnificativa, fii atent la acest aspect, pentru ca risti sa fii refuzat din start.

Daca firma la care esti angajat nu este pregatita sa te plateasca atat cat vrei, iti recomandam sa ai un plan de rezerva, care poate include fie o crestere mai mica a salariului, fie mai multe zile de concediu (zile libere platite) sau alte beneficii.

Acesta este un plan bun prin care ai putea obtine chiar mai mult decat ceea ce ti-ai propus, mai ales daca stii ca seful tau va spune ca nu isi poate permite sa te plateasca mai mult.

Alege momentul potrivit

Programarea unei intalniri cu seful tau trebuie gandita bine. Alege un moment in care stii ca va fi relaxat si intr-o stare de spirit buna. Asigura-te ca nu exista situatii de stres la birou la ora la care doresti sa ceri o marire de salariu.

De asemenea, alege si un moment care este oportun pentru tine, cum ar fi dupa ce ai terminat cu succes un proiect, sau dupa primirea unei recenzii favorabile.

Profesionist pana la capat

Prezinta situatia ta intr-un mod profesional si cu incredere. Incearca sa nu fii prea personal si sa nu ii spui sefului tau pentru ce ai nevoie de bani (ti-a crescut chiria, ti-a crescut rata, tocmai ce ai facut un credit etc.). Motivele sunt irelevante, realizarile tale conteaza.

Nu te enerva si nici nu ii da sefului tau un ultimatum. In schimb, concentreaza-te pe propriile realizari.

Fii clar cu privire la ceea ce vrei si fii pregatit sa iti sustii pretentiile de a fi un angajat valoros cu fapte care vorbesc de la sine.

De exemplu, daca lucrezi in vanzari, arata-i angajatorului ca ti-ai atins toate tintele. Daca lucrezi in industria serviciilor, prezinta-i seful tau o lista cu recenzii favorabile ale clientilor sau exemple despre modul in care ai ajutat un client.

Efect final

Daca nu obtii ceea ce vrei initial, cere sugestii de la angajatorul tau cu privire la ceea ce ar putea oferi in schimb. Daca seful tau decide sa se mai gandeasca si intarzie asupra unei decizii, sugereaza-i un interval de timp pentru a discuta din nou. Acest lucru va ajuta la mentinerea cererii tale in atentia lui.

Articol realizat de Infomunca.ro

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#cum ceri marire salariu, #marire salariu, #angajati marire salariu , #angajatori