Suedezii fac angajari in functie de numele candidatului

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:44
3872 citiri
Suedezii fac angajari in functie de numele candidatului
Foto: The Local

Cercetatorii suedezi au descoperit ca aplicantii cu nume suedez au cu 50% mai multe sanse sa fie chemati la un interviu decat alte persoane.

In cadrul cercetarii coordonate de Rickard Carlsson, doctorand in cadrul Universitatii din Lund, au fost create peste 5.500 de cv-uri si scrisori de intentie, care au fost trimise apoi catre diferiti angajatori.

Acestea cuprindeau informatii generate automat despre experienta si caracter, fiindu-le atribuite nume arabe si suedeze fictive. In urma actiunii s-a constatat ca cv-urile cu nume suedeze au cu 50% mai multe sanse sa fie chemate la un interviu decat cele cu nume arabe.

"Nu am fost foarte surprinsi de rezultate stiind ca exista o mare discrimare pe piata muncii", afirma autorul cercetarii. "Am fost insa dezamagiti ca, aparand increzatori si bine pregatiti, nu a fost suficient pentru a evita discrimarea", mai spune acesta, citat de The Local.

Numele arabe au fost alese pentru ca acestia sunt cei mai afectati de stereotipurile din Suedia, fiind considerati lipsiti atat de competente cat si de entuziasm.

Totusi, autorul studiului crede ca strainii au de invatat din acesta experienta si ar trebui sa se adapteze conditiilor din tara sa.

"Cei care isi cauta de munca ar trebui sa inteleaga ca discriminarea exista si sa munceasca mai mult la aplicatii", spune Carlsson. Acesta adauga si ca stereotipurile nu afecteaza numai comunitatea araba, germanii fiind adeseori considerati prea reci iar grecii incompetenti.

El sugereazsa angajatorilor sa fie mai obiectivi in procesul de recrutare si considera ca societatea ar trebui sa munceasca pentru a reduce aceste stereotipuri.

Studiul lui Carlsson vine dupa ce un student roman din Uppsala a avut mai mult succes in cautarea unui loc de munca dupa ce si-a schimbat numele cu unul mai suedez.

Acesta a trimis 20 de cv-uri folosind numele sau real si 20 purtand un nume fals cu rezonanta suedeza.

Romanul a constatat ca nici unul dintre cv-urile cu numele real nu a primit raspuns, pe cand 13 dintre cele cu nume suedez s-au soldat cu o invitatie la un interviu de angajare.

Mai multe despre experienta romanului puteti citi aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#angajare Suedia schimbare nume, #CV Suedia, #joburi Suedia , #angajatori