Tu ce fel de angajat esti? Cele 9 tipuri de salariati si cum pot fi motivati

Sambata, 21 Mai 2016, ora 10:57
12163 citiri
Tu ce fel de angajat esti? Cele 9 tipuri de salariati si cum pot fi motivati
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei mai buni sefi stiu ca angajatii lor sunt diferiti si, pentru a obtine performanta, trebuie sa ii motiveze pe fiecare in alt mod.

Diverse studii au aratat ca angajatii motivati au sanse cu 50% mai mari decat ceilalti nu numai sa isi atinga, ci chiar sa isi depaseasca obiectivele, scrie Carole Gaskell, intr-un articol publicat de The Guardian.

Gaskell este directorul firmei de consultanta Full Potential Group, specializata in leadership. Expertul, citand studii recente, spune ca succesul si fericirea la locul de munca sunt determinate de motivatie, iar asta nu se rezuma doar la bani.

Intra in mintea angajatului tau. O sa fii uimit!

Carole Gaskell sustine ca, in principal, exista noua tipuri de angajati in cadrul unei companii si ca un bun liber trebuie sa vada in ce categorie se incadreaza fiecare dintre subalternii sai si sa isi adapteze stilul de conducere in functie de asta, astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate de la echipa sa.

Iata cele noua tipuri de angajati:

Aparatorul

El cauta securitate, predictibilitate si stabilitate. Acestui tip de angalat ii plac organizatiile stabile, atributiile foarte clar stabilite si ca lucrurile sa se desfasoare in ordine.

El poate fi motivat mai ales printr-o comunicare regulata. Mai exact, sefii trebuie sa comunice foarte mult cu astfel de salariati si sa le dea in special vesti bune despre companie. Se vor simti motivati, daca vor primi frecvent informatii precise despre firma si, mai ales, daca se vor simti apreciati si, de ce nu, recompensati pentru loialitatea lor.

Prietenul

Acest tip de angajat cauta sa apartina unui grup si ii plac prieteniile. Vrea ca firma pentru care lucreaza sa puna accent pe munca in echipa, pe activitatile sociale si pe oportunitatile de a-i ajuta pe altii.

Acesti salariati se simt motivati atunci cand sunt sprijiniti, consultati si implicati in diverse activitati. Le plac evenimentele si cultura organizationala care pune oamenii in centru. Se simt bine cand seful se arata de partea lor in public. Ei ar trebui intrebati frecvent, de exemplu, "Ce crezi despre lucrul X sau Y?".

Vedeta

Acesti angajati cauta apreciere si respect. Le plac bonusurile si beneficiile pe care le au la o firma si structurile ierarhice clare. Le mai place ca numele functiei sa fie unul pompos si cand li se da ocazia sa "straluceasca". Ei pot fi motivati cu bonusuri si prin pozitia pe care o detin intr-o companie.

Sefii le pot satisface dorinta de a fi apreciati prin implicarea lor in diverse proiecte, prin promovare in cariera si prin schimbarea periodica a obiectivelor pe care le au de indeplinit. Le place in mod deosebit sa primeasca feedback pozitiv si sa fie laudati, asa ca, atunci cand isi ating un obiectiv ambitios, sefii ar trebui sa ii recompenseze intr-un mod vizibil si pentru ceilalti.

Cum sa fii fericit la locul de munca

Directorul

Ei vor sa aiba putere, influenta si control asupra oamenilor si resurselor. Acest tip de angajat prefera pozitiile de management sau conducere, cu responsabilitati clare, promovare si perspectiva in cariera. Sefii ar trebui sa le ofere un post cu responsabilitate si influenta, iar functia lor ar trebui sa aiba o denumire care sugereaza putere - se vor simti foarte motivati in acest fel.

Constructorul

El vrea bani, beneficii materiale si un nivel de trai peste medie. Ii place ca performanta sa fie recompensata pe masura, este atras de profesii bine platite si cu sanse reale de promovare.

Acest tip de angajat este in mod special motivat de bani, asa ca are nevoie de recompense financiare, dar si de stabilirea unor obiective foarte clare. Este un spirit competitiv, asa ca mai poate fi motivat si prin jocuri, activitati sportive si diverse concursuri.

Expertul

Acest salariat cauta cunoastere, specializare, perfectionare. Ii plac functiile care necesita abilitati specializate si e motivat atunci cand dezvoltarea personala vine la pachet cu o recunoastere formala a expertizei sale profesionale.

Cel mai important pentru el este sa se specializeze intr-un domeniu, mai ales cand pregatirea suplimentara vine si cu o promovare. Este motivat cand joaca rolul de mentor sau cand e incurajat sa lucreze si cu alti experti, avand ocazia de a-si imbogati cunostintele.

Care sunt angajatii "toxici" pentru o companie

Creatorul

Este interesat de inovatie, creativitate si schimbare. Ii place sa rezolve probleme si sa lucreze in companii inovatoare, cu multe provocari profesionale. Acesti angajati pot fi stimulati daca au de rezolvat probleme sau daca sunt implicati in proiecte care necesita originalitate.

Atunci cand inoveaza, creativitatea lor trebuie recompensata. Este de evitat ca aceste persoane sa fie puse sa indeplineasca activitati de rutina, pentru ca se plictisesc repede.

Cel plin de spirit

Acestor salariati le plac libertatea, independenta si autonomia. Vor sa faca lucrurile in ritmul lor si sa ia propriile decizii. Pot fi motivati daca li se permite sa lucreze autonom, in stilul lor personal. Restrictiile, regulile si procedurile ii demotiveaza, pentru ca urasc birocratia, asa ca ar trebui sa se bucure de libertatea de care au nevoie.

Cel care cauta

Acesti angajati vor sa aiba un scop in companie, sa faca o diferenta. Le plac proiectele din care au ce invata si sunt motivati prin recunoasterea meritelor si feedback regulat. Pot fi stimulati daca obiectivele lor sunt direct legate de scopurile mai ample ale echipei sau chiar organizatiei si atunci cand primesc feedback despre modul in care fac o diferenta in cadrul companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#tipuri angajati, #motivare angajati, #cum motivezi angajati , #angajatori