Un roman a fost concediat dupa ce i s-a citit corespondenta de la birou: CEDO i-a respins plangerea (Video)

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 17:33
5672 citiri
Un roman a fost concediat dupa ce i s-a citit corespondenta de la birou: CEDO i-a respins plangerea (Video)
Foto: lemnucs.com

Plangerea facuta de un roman la CEDO cu privire la concedierea sa de catre firma privata la care lucra, dupa ce i s-a citit corespondenta de la birou, a fost respinsa, marti. Sase judecatori au votat in defavoarea sa si doar unul a facut opinie separata. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata la Marea Camera.

Conform unui comunicat de presa al CEDO, Eugen Barbulescu a invocat in apararea sa art. 8 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, care se refera la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei, dar judecatorii CEDO au apreciat ca monitorizarea facuta de angajator a fost rezonabila in contextul procedurilor disciplinare stabilite anterior.

Pe scurt, Eugen Barbulescu a fost angajat de compania privata respectiva in perioada 1 august 2004-6 august 2007, fiind insarcinat cu vanzarile. La cererea angajatorului sau, el a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a raspunde la solicitarile clientilor.

In data de 13 iulie 2007, Barbulescu a fost informat de angajator ca intreaga comunicare pe contul respectiv a fost monitorizata in perioada 5-13 iulie 2007, iar inregistrarile au scos la iveala faptul ca el a folosit contul de Internet in scopuri personale.

Eugen Barbulescu a negat in scris, sustinand ca a folosit comunicarea doar in scopuri profesionale. Ulterior, i-a fost prezentat transcriptul conversatiilor purtate prin intermediul contului respectiv, inclusiv transcrieri ale mesajelor schimbate cu fratele sau logodnica sa pe teme personale, cum ar fi starea sanatatii sau viata sexuala.

La data de 1 august 2007, contractul de munca semnat de Eugen Barbulescu s-a incheiat pe motiv ca acesta a incalcat regulamentul intern, care interzicea utilizarea resurselor companiei in scopuri personale.

Barbatul s-a adresat instantei, cerand anularea concedierii sale si reclamand violarea corespondentei personale. Justitia din Romania i-a respins actiunea, motivand ca el cunostea regulamentul intern al institutiei la care lucra si prevederile Codului Muncii.

In replica, Eugen Barbulescu a contestat la CEDO, insa si contestatia sa a fost respinsa in prima instanta.

Cei sase judecatori au apreciat, printre altele, ca decizia angajatorului de a citi corespondenta purtata pe contul oficial in timpul orelor de lucru nu a fost una "nerezonabila", acest lucru fiind facut cu convingerea ca dialogurile purtate erau intre angajator si clientii sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#CEDO angajat concediat corespondenta birou , #angajatori
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Doar nu vă imaginați că ăia-s mai breji ca ai noștri...