Vrei salariu mare? Invata sa te vinzi!

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 18:34
5709 citiri
Vrei salariu mare? Invata sa te vinzi!
Foto: Arhiva

Un secret al tehnicilor de negociere in timpul interviurilor de angajare zice ca doritorii care negociaza beneficiile si salariul obtin intotdeauna mai mult decat cei care nu o fac.

Cu alte cuvinte, angajatorii nu "pun pe tapet" cea mai buna oferta de la inceput. Atunci cand cineva se prezinta la interviul de angajare, ar trebui sa fie constient de anumite tehnici de negociere. Si cum fiecare tehnica are secretele ei, site-ul career-advice.monster.com publica o serie de sfaturi pentru cei care vor sa se vanda cel mai bine.

"Am observat ca aceia care incearca sa-si negocieze salariul intr-un mod constructiv sunt perceputi mai bine decat cei care iau ce li se ofera din prima, pentru ca demonstreaza ca isi recunosc valoarea, deci sunt o achizitie importanta pentru companie", este de parere Robin Pinkley, co-autor al cartii "Get Paid What You're Worth" (Primeste salariul pe care il meriti N.R.).

In principiu, poti pune bazele unei negocieri perfecte inca dinainte de interviul de angajare, daca urmezi niste pasi simpli:

Documenteaza-te

Inainte de interviu, afla care este nivelul salariilor din respectiva companie precum si beneficiile pe care le au angajatii. Intereseaza-te, din articolele de specialitate, care este nivelul companiei, profitul, estimarile pe termen lung precum si valoarea competitiei. Apoi gandeste-te ce vrei sa obtii de la job-ul respectiv precum si perspectivele de dezvoltare profesionala.

Nu vorbi prea devreme despre bani

Niciodata nu aborda subiectul banilor de la inceput. "Poti vorbi despre bani numai dupa ce se indragostesc de tine", sfatuieste Lee Miller, autorul volumului "The Art of Getting What You Want" (Arta de a obine ceea ce doresti - N.R.). Odata ce angajatorul ajunge la concluzia ca are nevoie de tine si esti indispensabil postului respectiv, abia atunci poti discuta despre beneficii.

Atunci cand vorbesti despre bani...

... nu ezita sa lovesti primul. Intotdeauna incearca sa avansezi o suma inaintea angajatorului. Astfel vei incepe negocierile pe terenul tau. "Toate negocierile asupra salariului se invart in jurul primei oferte", afirma Pinkley.

De cele mai multe ori, angajatorul iti ofera simultan jobul si salariul. Niciodata nu spune "Da" din prima, chiar daca oferta iti depaseste asteptarile.

Spune ca te vei gandi la oferta si vei da un raspuns peste cateva zile. Oricum, stabileste un termen clar in care vei da un raspuns.

Nu ezita sa-ti faci potentialul angajat ... gelos. Adica lasa sa se inteleaga ca ai avea si alte oferte. Cand ajungi sa discuti despre bani, spune clar ce iti doresti de la jobul respectiv, in termeni de salariu, beneficii si oportunitati.

Adica rosteste cu voce tare ceea ce ai concluzionat in prima etapa a pregatirilor. In cazul in care angajatorul nu-ti poate oferi suma ceruta, te poti gandi la alternative care nu l-ar costa prea mult: asigurari medicale, tichete de vacanta sau tichete de masa, decontarea transportului ar putea fi beneficii in avantajul tau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
#interviu angajare, #sfaturi interviu angajare, #secrete interviu angajare , #angajatori