De la bona filipineza la bona cu diploma

Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:14
5121 citiri

Incepand de anul acesta, mai exact din luna martie, a intrat in vigoare legea bonelor. Actul normativ prevede foarte clar ca orice persoana care doreste sa profeseze ca bona sau baby-sitter trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, care pana acum nu erau reglementate. Si asta pentru ca, vrem sau nu sa recunoastem, meseria de bona nu este pentru toata lumea.

Astfel, potrivit noii legi, pentru a deveni bona (indiferent daca esti cetatean roman sau strain) trebuie sa ai, pe langa drept de munca in Romania si un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat, pentru profesia de bona.

Acest lucru inseamna:

  • Certificatul obtinut in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea 375/2002 republicata.
  • Diploma, certificatul sau un alt titlu de bona, recunoscute ori echivalate conform Legii 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Documentele care atesta ca bona este apta din punct de vedere medical si din punct de vedere psihologic, precum si cele care dovedesc ca nu are antecedente penale, cu exceptia faptelor comise din culpa, se actualizeaza anual.

Femeile care vor sa fie bone calificate vor fi obligate sa aiba notiuni de psihologie infantila si sa stie sa acorde primul ajutor. Anual, acestea vor fi verificate din punct de vedere medical, psihologic si penal.

Este adevarat ca principala misiune a unei bone este siguranta copilului: ea trebuie sa ingrijeasca si sa supravegheze micutul, sa il hraneasca si sa ii acorde primului ajutor in caz de imbolnavire sau de accidentare.

Insa, totodata, o bona calificata trebuie sa il tina la curent pe parinte cu privire la evolutia copilului si la situatiile deosebite care pot aparea si trebuie sa insoteasca micutul la activitatile recreative, culturale, artistice, sportive sau scolare, dupa cum se explica in legea nr. 167/2014. Bona are, totodata, atributia de a-l ajuta pe copil in aceste activitati si de a-i dezvolta "deprinderi de viata independenta".

In prezent, majoritatea bonelor nu sunt calificate pentru a face toate aceste lucruri. Desi petrec mai mult timp cu copiii decat o fac parintii, o mare parte dintre dadace sunt mai mult un fel de "agenti de securitate" nu si niste pedagogi sau indrumatori.

Astfel, potrivit legii intrate in vigoare in luna martie a acestui an, persoanele interesate sa fie bone vor fi obligate sa faca, mai intai de toate, o scoala.

Brainstorming Consulting vine in sprijinul celor care doresc sa practice aceasta meserie, astfel ca prin proiectul "Trei generatii pentru maine" ofera cursuri gratuite pentru profesia de bona/baby-sitter, tuturor femeile intre 18 si 64 de ani din Bucuresti si judetul Ilfov care sunt in cautarea unui loc de munca.

Cursurile de formare profesionala sunt certificate la nivel national si dureaza trei luni. In urma acestora, dupa examen, toate absolventele primesc un certificat de calificare si participa la un curs gratuit de prim ajutor.

Foarte important de precizat este faptul ca toate cursurile sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari si recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

In plus, femeile care participa la cursurile gratuite oferite de Brainstorming Consulting si au copii intre 5-10 ani ii pot inscrie tot gratuit la Centrul de educatie si ingrijiri Igloo. Mamicile pot avea astfel ragazul sa participe la cursurile sustinute de formatori (psihologi, artisti, psihopedagogi, psihoterapeuti si asistenti sociali), intr-un cadru interactiv si stimulativ, iar apoi sa isi caute un loc de munca care li se potriveste.

Cursurile de calificare in profesia de baby-sitter si activitatile Centrului de educatie si ingrijiri Igloo se desfasoara la sediul Brainstorming Consulting din str. Fainari nr 45A.

Acestea fac parte din proiectul "Trei generatii pentru maine" cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", DMI 6.3 "promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii" derulat de Brainstorming Consulting in parteneriat cu agentia de publicitate Godmother.

Doritoarele se pot inscrie si participa gratuit la cursuri la 0720.930.808 sau 0723.321.150 sau pot consulta oferta si programul pe www.b-storm.ro sau pe pagina de Facebook a proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#cursuri bona, #diploma calificare, #diploma bona, #cursuri gratuite calificare, #trei generatii pentru maine , #anunturi locuri munca