Deutsche Welle: Bone filipineze, tratate ca sclavele in Romania

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 17:09
18394 citiri
Deutsche Welle: Bone filipineze, tratate ca sclavele in Romania

Romania a fost taramul fagaduintei pentru multe femei filipineze sosite in tara noastra pentru a fi bone, insa unele dintre ele se plang ca sunt tratate ca niste sclave, muncind pana la 14 ore pe zi.

Bonele si servitoarele din estul Asiei nu se gasesc doar in locuinte din zona Golfului Persic, ci si in Europa, iar in Romania unele dintre ele sustin ca lumea in care au intrat nu este cea care le-a fost promisa, se arata intr-un reportaj al Deutsche Welle.

Una dintre bonele filipineze care apar in reportaj lucreaza pentru o familie din Bucuresti, Stanila, ingrijindu-le de un an fiul.

"Este religioasa, loiala si nu cere mult - asa a descris-o agentia filipineza care a angajat-o", se arata in reportaj.

Femeia este descrisa de cel pentru care lucreaza drept dedicata muncii sale, foarte calma si invatata sa nu-si arate emotiile, ceea ce este bine pentru copil.

"In timp ce romanii pleaca de acasa pentru a castiga mai bine in tarile occidentale, cei mai instariti se orienteaza spre imigrantele filipineze, pentru muncile casei.

Salariul este de circa 400 de euro pe luna. Unele dintre filipineze se intalnesc la o terasa, pentru a vorbi despre munca pe care o fac. Multe spun ca sunt tratate ca niste sclavi", se mai arata in reportaj.

Mai departe este citata o bona filipineza, care se plange de conditiile de munca.

"Avem doar 8 ore in contractul pe care l-a semnat fiecare dintre noi, dar lucram 10-14 ore pe zi. Si chiar daca este sarbatoare sau ziua noastra libera, tot muncim", spune aceasta.

De asemenea, potrivit reportajului Deutsche Welle, filipinezele se plang si de abuz. Pentru ca nu exista ambasada filipineza in Romania, nu au unde sa mearga sa se planga.

Au existat si plangeri ale filipinezelor impotriva angajatorilor, acuzand inclusiv cazuri de lovire.

Insa exista si cazuri fericite, spre exemplu un cuplu venit din Filipine, cei doi fiind bucurosi sa lucreze pentru angajatorii lor romani. Si aici e insa o prblema: comisioanele pe care le datoreaza agentiei de plasare a fortei de munca sunt atat de mari incat nu vor putea trimite bani acasa un an intreg.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...