Ziare.com

2 din 3 romani fac ore suplimentare

de Irina Olteanu
Luni, 22 Martie 2010, ora 16:29

   

2 din 3 romani fac ore suplimentare
66% dintre romani afirma ca sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare, in timp ce 34% spun ca nu trebuie sa faca acest lucru.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, dintre persoanele care lucreaza ore suplimentare, 55% lucreaza atat in weekend, cat si in timpul saptamanii, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cercetarea releva faptul ca absolventii de studii superioare tind sa lucreze intr-o masura mai mare decat celelalte categorii in timpul saptamanii, in timp ce persoanele cu studii primare contribuie in mai mare masura la procentul celor care lucreaza mai degraba in weekend suplimentar.

Cele mai disponibile categorii pentru a lucra des si foarte des peste program sunt persoanele de varsta medie (36-50 de ani), angajatii cu program flexibil si cei care lucreaza intre 5 si 7 ore in medie pe zi.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cei mai multi angajati (55%) stau peste program voluntar. Acest lucru este facut in cea mai mare masura de catre moldoveni (66%) si de catre absolventii de studii superioare (75%).

Totodata, potrivit studiului, 29% dintre subiectii intervievati declara ca lucreaza si acasa pentru serviciu. Absolventii de studii superioare (49%), angajatii din sectorul public (34%) si cei care muncesc mai putin de 8 ore (peste 50%) lucreaza in cea mai mare masura si acasa.

In acelasi timp, 62% dintre romani considera ca munca lor este solicitanta, iar 20% sustin ca este foarte solicitanta. Asa cum era de asteptat, ponderea celor care isi califica munca drept foarte solicitanta creste proportional cu numarul de ore lucrate.

Dintre angajati, 87% considera ca a avea un loc de munca este foarte important, iar 11% sustin ca este important. Cu toate acestea, serviciul actual este considerat foarte important de doar 73% dintre ei, iar 24% il considera doar important.

Sondajul a fost realizat in perioada 16-17 martie 2010, pe un esantion de 2.089 de persoane si are o marja de eroare de +/-2,2%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor