30.000 de euro, cheltuielile lunare ale multinationalelor cu un expat

Luni, 04 August 2008, ora 08:39
1918 citiri
30.000 de euro, cheltuielile lunare ale multinationalelor cu un expat

O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu un expatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica 360.000 de euro pe an.

Din aceasta suma, salariul net reprezinta doar jumatate, informeaza Ziarul Financiar. Diferentele cele mai semnificative intre executivii straini si cei romani nu apar la nivel salarial, desi salariul de baza este mai mare in cazul expatilor cu aproximativ 20 - 30% (respectiv 15.000 de euro net lunar pentru un CEO strain al unei multinationale mari), ci in ceea ce priveste structura pachetului, care este mult mai complexa in cazul unui manager strain.

Costurile de intretinere a locuintei si cheltuielile legate de familia managerului constituie al doilea element important din pachetul salarial al unui expat.

Executivii care sunt detasati de catre companie pentru un mandat fix de expatriere sunt mai avantajati decat cei care sunt recrutati din strainatate direct pentru o anumita pozitie.

"Firmele platesc o suma fixa pentru casa, cand managerul este detasat in Romania din interiorul firmei. La firmele foarte mari suma aceasta depaseste 10.000 de euro pe luna.

Cu alte cheltuieli curente, o companie poate cheltui cu usurinta 20.000 de euro pe luna cu un expat detasat in Romania", spune George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume.

Potrivit studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, un general manager roman are un pachet anual in valoare de aproximativ 180.000 de euro, respectiv 15.000 de euro lunar.

Cea mai mare parte a acestor bani, respectiv 123.000 de euro, este salariul anual, la care se adauga beneficii ca asigurarea medicala, in valoare de peste 1.300 de euro lunar, masina de serviciu - Volvo, VW Touareg, BMW X5, Audi A6 -, plan medical si, in anumite cazuri, actiuni.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#multinationala, #expat, #cheltuieli, #salariu , #anunturi