Ziare.com

A da vina pe cineva este contagios, mai ales la locul de munca

de Anca Serghescu
Joi, 04 Februarie 2010, ora 19:19

   

A da vina pe cineva este contagios, mai ales la locul de munca
Cand cineva arunca vina pe o persoana din anturaj, fenomenul se propaga cu viteza si la cei din jur, devenind contagios, arata un studiu recent.

Doar vazand pe cineva cum procedeaza in acest fel se deschide apetitul si celor din jur, care nu-si doresc, initial, decat sa-si apere propria imagine, relateaza LiveScience. Rezultatul este nociv, daunator, mai ales la locul de munca, spun cercetatorii.

In aceste conditii, membrii grupului devin mai putin creativi, iar performantele lor scad drastic, au observat oamenii de stiinta de la Universitatea Southern California.

Explicatia cercetatorilor este aceea ca procedand astfel, aruncand vina pe factori externi, nu vei invata niciodata din greseli, capacitatea de a invata va fi diminuata, iar eficienta va scadea.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Oamenii de stiinta au observat ca cei mai aplecati catre un astfel de comportament sunt negativistii si narcisistii, care rareori isi asuma vina pentru propriile greseli.

Conform unui raport aparut in Journal of Experimental Social Psychology, pana acum se credea ca doar comportamentul pozitiv este contagios, mai cu seama autodisciplina.

In lumina noilor descoperiri, managerii ar trebui sa renunte la obiceiul de a invinovati mereu angajatii, pentru ca astfel le limiteaza creativitatea si eficienta. Iar daca tot trebuie sa procedeze astfel, managerilor li se recomanda sa nu faca in public criticile.

Peste Ocean, au devenit deja o moda petrecerile date de sefii care recunosc public ca au gresit, unde oamenii sunt incurajati sa vorbeasca despre propriile esecuri si astfel sa invete din ele.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1441 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor