Absolventii romani din diaspora, reuniti cu marile companii autohtone

Joi, 27 August 2009, ora 21:34
1229 citiri
Absolventii romani din diaspora, reuniti cu marile companii autohtone

Un proiect virtual ce reuneste absolventii romani din diaspora si marile companii din tara, www.joburilaorizont.ro, initiat de Fundatia Dinu Patriciu si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), a fost lansat joi, in incercarea de a-i aduce inapoi in tara pe tinerii pregatiti in strainatate.

"Proiectul dezvoltat de cele doua organizatii diminueaza deficitul de informatie cu care se confrunta atat agentii economici din Romania care nu pot accesa tinerii romani foarte bine pregatiti in afara tarii, cat si absolventii de studii universitare si postuniversitare din strainatate care nu cunosc oportunitatile din Romania.

Din punct de vedere operational, accesarea platformei este gratuita. Primul pas consta in crearea unui cont de utilizator. Companiile anunta posturile vacante, iar studentii candideaza pentru aceste posturi.

Platforma nu limiteaza postarile de joburi la un numar de domenii de activitate, iar acestea se fac in timp real, fara a necesita interventia administratorilor", spun reprezentantii celor doua organizatii.

Exodul in tarile dezvoltate a absolventilor si studentilor bine pregatiti din Romania este in continua crestere, mai ales dupa integrarea Romaniei in tarile Uniunii Europene.

Potrivit unui studiu al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, un student din patru se gandeste sa plece definitiv din Romania, ratiunile fiind aceleasi: posibilitati de continuare sau completare a studiilor in conditii superioare celor de acasa, oportunitati de angajare pe salarii mai mari, pe scurt - o viata mai buna.

Octavian Bucur aste absolvent al Facultatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, iar din 2005 studiaza cancerul in SUA. El vrea sa-si continue cariera in cercetarea biomedicala in America si considera ca are suficiente motive pentru a ramane acolo.

Il motiveaza, in primul rand, salariul, apoi organizarea laboratoarelor de cercetare din cadrul universitatilor americane si dotarile acestora.

"Laboratoarele din Romania sunt prost dotate si, pentru a primi substantele sau aparatele dorite, trebuie sa completezi nenumarate hartii si sa astepti exagerat de mult timp.

Esti prost platit si pana la urma observi ca in laboratoarele din Romania calitatea personalului scade constant, pentru ca persoanele tinere cu potential mare in cercetarea biomedicala pleaca in strainatate", spune Octavian Bucur.

Citeste si:
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Noul preşedinte ales al PNL Florin Cîţu a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va...
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Premierul Florin Cîţu, ales sâmbătă, 25 septembrie, preşedinte al PNL, a declarat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la...
Sursa: rNews